latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:08 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Oštra Luka: Poslije pandemije vraća se život (VIDEO)

Osamnest oboljelih i tri preminula lica, dosadašnji je bilans pandemije virusa korona u maloj pograničnoj opštini Oštra Luka. U samo nekoliko dana broj zaraženih u ovoj lokalnoj zajednici naglo se povećao. Danas, kada više nemaju zaraženih, pokušavaju da se vrate normalnom životu.
Ošta Luka nakon korone - Foto: RTRS
Ošta Luka nakon koroneFoto: RTRS

Među zaraženima, bio je i vozač Doma zdravlja iz Oštre Luke. Pomažući oboljelima i sam je postao pacijent. Gubitak čula mirisa, jedini je simptom, koji je imao.

- Јa sam odlično prošao. Moje kolege koji i ja bili smo zajedno u Studentskom centru. Do momenta dok nije došao nalaz da mi je porodica negativna na virus, razmišljao sam o svemu, a poslije toga sam se osjećao kao kod kuće - kaže Milan Grujičić, vozač u Domu zdravlja Oštra Luka.

Iako potpuno oporavljen, kaže, pečat oboljelog od korone, još nosi. Virus jenjava, ali strah u društvu i dalje postoji.

- Nekada neće da se rukuju sam nom, ljudi se boje, vjerovatno iz razloga što je bilo prisutno mnogo priče o virusu - dodaje Grujičić.

Bolest je pobijedio i vratio se svakodnevici i radnim obavezama. Korak je to naprijed i za Dom zdravlja u Oštroj Luci, koja je od ukupno 20 zapsolenih, u jednom trenutku ostala bez četiri radnika, koji su bili pozitivni na virus korona.

- Radnici se lagano oporavljaju i vraćaju radnim obavezama, samim tim je puno lakše raditi i funkcionisati - ističe Milena Trninić, direktorka Doma zdravlja Oštra Luka.

Mještani Oštre Luke, iako s oprezom, vraćaju se normalnom životu.

Rebalansom budžeta, u narednom periodu, rukovodstvo ove opštine, izdvojiće sredstva da bi pomoglo u sanaciji štete od posljedica virusa korona.

- Mi ćemo gledati da pomognemo oblast poljoprivrede, da izađemo u susret, olakšamo i saniramo te posledice koje su nastale pojavom virusa korona - jasan je Dtagan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka.

Iako je zbog pandemije, ekonomski, pogođena i ova opština, Stanar ističe, da finansiranje opštine nije ugroženo.