latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:10 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Porodica Rikanović kancelariju zamijenila za štalu (VIDEO)

Bračni par Rikanović iz Brodca kod Bijeljine primjer je kako udruženi rad i znanje daju rezultate. Ekonomisti po struci, rad u kancelariji zamijenili su štalom. Proizvode mlijeko, a kućni budžet dopunjavaju i tovom bikova.Trude se da osavremene proizvodnju, s obzirom na to da se poljoprivredi posvetio i njihov sin. U budućnosti planiraju da stvore modernu farmu.
Rikanovići kancelarijom zamijenili štalom - Foto: RTRS
Rikanovići kancelarijom zamijenili štalomFoto: RTRS

Diplomirani ekonomista Duško Rikanović prije pet godina podvukao je crtu i umjesto kancelarijskog posla odlučio da se posveti vlastitom domaćinstvu. Tada su u štali imali samo jednu kravu, a danas ovo komercijalno gazdinstvo ima 25 grla.

Računica je, kažu, jasna. Koliko radiš - toliko i zaradiš, a duša puna.

- Kad uporedim ovaj život sa onim prije, mnogo je jednostavnije i ljepše, a isplativije. Radio sam sa višom školom i fakultetom, imao preko 1.000 KM platu, na kojoj su mi svi zavidjeli. Taj iznos se sada zaradi za tri dana, supruga izmuze krave, a ima i drugih prihoda od prodaje teladi i bikova - priča Rikanović.

Za mužu je zadužena supruga Biljana koja je završila višu ekonomsku školu. Nije, kaže, bilo lako u početku, ali kockice su se složile. Godišnje proizvedu 100.000 litara mlijeka.

- Teško jeste raditi ali su to slatke muke. Kada dođe kraj mjeseca i sagledamo rezultate i zaradu, vrijedi se boriti za ovakav život - navodi Rikanovićeva.

Ekonomisti vješto vode domaćinstvo, pa se umjesto plaćanjem gotovinom služe i kompenzacijom. Za telad dobijaju repromaterijal.

- Proberemo do 20 teladi. Nekoliko komada držimo da platimo repromaterijal. Onaj ko nam otkupljue bikove, on nam i proda repromaterijal, tako da smo sigurni - dodaje Duško Rikanović.

Uz pomoć podsticaja za kapitalne investicije ulažu u mehanizaciju koja je glavna karika u lancu proizvodnje.

I sin Dejan, koji je po struci carinski tehničar, napustio je posao u firmi u kojoj je radio šest godina i posvetio se poljoprivredi.

- Najviše se ulaže da bi nam bilo lakše i da olakšamo posao, trud i rad. Vidjećemo kako će da bude u sljedećem periodu. Hvala Minstartstvu poljoprivrede što su podržali naš rad putem podsticaja - ističe Dejan.

Duško Rikanović, isrričao je da je njegova porodica od 30 odsto podsticaja od Vlade Srpske kupila traktor vrijednosti 130.000 KM.

On je naveo da se radi o poslovnom uspjehu kojem se porodica nije nadala. Kaže da su nedavno kupili sjetvenospremač koji je koštao izneđu devet i deset hiljada KM, za šta su takođe dobili podsticaj u iznosu od 35 odsto od ukupne cijene.

Planiraju da konkurišu i za predpristupne fondove EU.

Put ka ovom cilju bio bi im, kažu, olakšan kada bi procedura za građevinske dozvole bila pojednostavljena i omogućen zakup državnog zemljišta . Imaju 25 hektara, a želja im je da imaju duplo više, da bi mogli da grade i proširuju gazdinstvo.