latinica  ћирилица
07/06/2020 |  08:53 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Vulin: Velike sile uglavnom protiv svega što bi pomoglo Beogradu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da su velike sile protiv razgraničenja i uglavnom protiv svega što bi pomoglo Srbiji, jer hoće suvereno i nedjeljivo Kosovo koje će Beograd priznati, kao i da EU toleriše ustaštvo i fašizam ako prijeti samo Srbima.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

O ćutanju Brisela na legalizaciju ustaškog pokliča "Za dom spremni", Vulin je ocijenio da reakcije iz EU neće biti sve dok je ustaštvo usmjereno samo prema Srbima.

- Kao što postoje različiti kriterijumi za različite zemlje koje hoće da postanu članice EU, tako postoje i različiti kriterijumi za osudu fašizma. Ako fašizam preti bilo kome osim Srbima, biće efikasno obuzdan i kažnjen, a ako preti Srbima, biće prećutan i tolerisan - rekao je Vulin za "Večernje novosti".

Govoreći o ulozi EU u kosovskom dijalogu, Vulin je rekao da EU mora da radi na svom kredibilitetu, te da, ako hoće da ima presudan uticaj na proces pregovaranja sa Prištinom, prvo mora da obezbijedi sprovođenje sporazuma koji je sama potpisala.

- Ne znam šta misli evropski izaslanik Miroslav Lajčak, ali ću ga podsjetiti na to da Briselski sporazum nije sproveden, a za njega je garantovala EU. Nisu ovo pregovori koji sada počinju i promjenom pregovarača nisu nestale obaveze iz prethodnih sporazuma - dodao je Vulin.

On je napomenuo da Srbija drži do svoje riječi i nada se da će se tako ponašati i EU, ali da će o postizanju sporazuma, ipak, odlučiti Srbija.

Trenutno je teško, naveo je Vulin i dodao kako će biti još teže.

On je rekao da su "Šiptari trenutno zaokupljeni unutrašnjim sukobima", ali da nemaju sukoba kada je u pitanju odnos prema Srbima, jer će sve uraditi da dobiju zemlju, ali bez Srba koji na njoj žive.

- Pažljivo pratimo sve što se dešava na Kosovu i Metohiji. Pratili smo i kada su Šiptari usred epidemje virusa korona pokušali da pređu Ibar i upadnu u Sjevernu Mitrovicu - dodao je Vulin, te podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno poručio da se više nikada neće ponoviti "Јasenovac", "Oluja", "martovski pogrom".