latinica  ћирилица
07/06/2020 |  11:00 | Autor: SRNA

Đurđev: Haos u Americi instrumentalizuje se za politički obračun sa Trampom

Predsjednik SAD Donald Tramp nije stigao ni da se pošteno posveti svojim dužnostima, budući da se, otkako je došao na vlast, brani od napada, ocijenili su analitičari iz Srbije.
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs) -
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs)

Kolumnista dnevnog lista "Alo" Aleksandar Đurđev rekao je da je Tramp jedan od rijetkih predsjednika koji je ispunio gotovo sva svoja obećanja iz predizborne kampanje, ali je sve ostalo u sjenci napada, virusa korona i trenutnog haosa.

- Prije 20 godina imali smo priliku da u Srbiji doživimo obojenu revoluciju, a slično smo vidjeli i u Ukrajini, Gruziji i brojnim drugim zemljama. Vidimo da je simbol stisnute šake u pesnicu isti danas u Americi, a koristi se za mobilizaciju građana. Dakle, vidimo da sve ono što se 20 godina dešavalo u Evropi, sada imamo u SAD - istakao je Đurđev za televiziju "Pink".

On je ocijenio da se ne treba tome čuditi, budući da Donald Tramp, otkad je postao predsjednik, nije ni stigao pošteno da se bavi onim što mu je posao i onim što je obećao glasačima, već je sve vrijeme pod konstantnim napadima sa ciljem da ga kompromituju, omalovaže i diskredituju.

Đurđev je istakao da Tramp ima neke slične probleme kao što ih je rukovodstvo Srbije imalo pred 5. oktobar.

Politikolog Јelena Vukoičić smatra da smrt DŽordža Flojda teško može da bude povod za sav haos u SAD, navodeći da Flojd zaslužuje pijetet i da je nezadovoljstvo njegovih sunarodnika opravdano, ali ovo nije prvi slučaj policijske brutalnosti.

- Ovakvih slučajeva je bilo prethodnih godina i decenija, ipak nikada nismo vidjeli ovakve proteste koji ne mogu da se porede ni sa čim u novijoj istoriji Amerike - istakla je ona.

Prema njenim riječima, društvene mreže su znatno doprinijele da se o protestu pročuje u svijetu, da su omogućile njegovo lakše organizovanje, a da vrlo lako može biti i instrumentalizovan.

- Nezadovoljstvo afroameričke i drugih zajednica, tretmanom koji nije onakav kakav bi trebalo da bude, instrumentalizuje se u političke svrhe i koristi za napad na predsjednika Trampa - kaže Vukoičić.

Ona je naglasila da protesti nisu spontani, te da su možda tako počeli, ali da o njihovoj organizovanosti najbolje govore brutalnost, agresivnost, nasilje.