latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:06 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Semberski povrtlari u borbi sa biljnim bolestima i insektima

Zbog blage zime i toplog i suvog proljeća, semberski povrtlari bore se s napadom biljnih bolesti i insekata. Povrtarske kulture i u plastenicima i na otvorenom izložene su i napadu biljnih vaši koje su prenosioci viroza. Osim pesticidnih tretmana, stručnjaci preporučuju da se poradi na podizanju imuniteta biljke prihranom đubrivima, da bi lakše podnijela stresne uslove i eventualni napad bolesti i štetočina.

Noću hladno, danju toplo -temperatura osicilira od 6 do 20 stepeni,pa je teško sačuvati povrće u stresnim uslovima . Povrtari se žale na smanjen rod ,a povećane troškove zbog zaštite .

- Ne može da odradi ni preparati kad je velika oscilacija krastavac bio da cvati i suši se. Nije mu pomoglo ni prskanje sad kako izlazi toplije vrijeme malo odrađuje svoje, alI gubiti rodove jedno, drugo, treće kad je smanjen prinos nema vas nigdje - ističe Žikica Vasilić iz Donjeg Crnjelova.

Njegov komšija Darko Zarić naglašava da će prihodi biti i te kako smanjeni.

- S obzirom na vremenske prilike, grinje i insekte, biće smanjeni prinosi zbog biljne vaši koja se razvila na lubenici i na paprici morali smo da tretiramo češće - naglašava Zarić.

Osim što crpe biljku, vaši u velikoj mjeri ugrožavaju prinos jer su prenosioci virusa. Ugroženo je i povrće na otvorenom.

- Za viroznu biljku nemamo rješenje. Imamo ga djelimično, da držimo čist prostor i da nemamo insekata i kondiciju biljaka da ima što veći imunitet. Preproučujem dodavanje nekih mirkobioloških đubriva prihrana da taj list dobije snagu da nastavi dalje - rekao je agronom Vanja Nestorović.

Kada se povrtari izbore s napadom bolesti i insekata i sačuvaju rod – nameće se problem plasmana i prodajne cijene. Uvoz, kažu, godinama ugrožava domaću proizvodnju. Da li će rashod prevazići prihod?

- Tad kad treba da uzmemo pare nas sprečava uvoz da ih uzmemo i onda prodajemo po mizernim cijenam I jedva izvlačimo uložene pare, a kamoli daz aradimo - dodao je Darko Zarić.

Risto Arsenović,  agroekonomista, ima rješenje za nevolje poljoprivrednika.

- Treba napraviti sezonsku zaštitu naših poljoprivrednih proizvoda, u jeku branja, ali i plasmana. Na granicama vršiti stroge kontrole, da uvoznički lobi ne radi to što radi  - naglašava Arsenović.

Zbog manjeg prinosa, plasman povrća trenutno je obezbijeđen na kvantaškoj pijaci, a cijene variraju, pa tako prodajna cijena krastavca iznosi od 70 pfeniga do marku i po. Ako se na nivou BiH ne donesu mjere zaštite domaće proizvodnje, povrtari brinu da će izgubiti trku sa uvoznim povrćem,j er je zbog pandemije kovida 19 smanjena i platežna moć stanovništva.