X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:37 ⇒ 12:38 | Izvor: SRNA

Kineski predsjednik pisao Vučiću

Predsjednik Kine Si Đinping poručio je u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da veliku pažnju poklanja razvoju kinesko-srpskih odnosa i da je spreman da ulaže napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa.
Vučić i Si - Foto: RTRS
Vučić i SiFoto: RTRS

Si je naveo da visoko cijeni čvrstu podršku Srbije kineskoj strani za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbjednosti, te da su dvije zemlje dosljedne u međusobnom razumijevanju i podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga.

- Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima i očuvanje međunarodnog prava i pravde da bismo dali aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovječanstva - navodi se u pismu kineskog predsjedika.

Si je dodao da se Kina i Srbija zalažu za nezavisnu i samostalnu politiku i za odlučno očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbjednosti, te da se protive miješanju sa strane.

On je napomenuo da je čvrsto međusobno političko povjerenje udarilo čvrst temelj za sveobuhvatno strateško partnerstvo dvije zemlje koje se, kako je pomenuo, međusobno podržavaju i zajedno bore protiv epidemije.

Vučić je zahvalio za podršku koju Srbija dobija od Kine, posebno za pomoć tokom epidemije korona virusa, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Kineski ambasador Čen Bo, koja je uručila Vučiću pismo, rekla je da je lični kontakt Vučića i Si Đinpinga, uključujući i njihov nedavni telefonski razgovor, dao podsticaj vezama dvije zemlje i ohrabrenje kineskim privrednicima da snaže saradnju sa srpskim partnerima.

Sagovornici su izrazili nadu da bi mogla da bude uvedena direktna avionska linija između Beograda i nekog od velikih gradova u Kini.