X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:47 | Izvor: SRNA

Odgovornost onih koji su Desanku proglasili "nižerazrednom" pjesnikinjom

Udruženje književnika Srbije zatražilo je danas odgovore i odgovornost onih koji su poznatu srpsku pjesnikinju Desanku Maksimović proglasili "nižerazrednom" pjesnikinjom u srpskim školama.
Udruženje književnika Srbije, Beograd - Foto: SRNA
Udruženje književnika Srbije, BeogradFoto: SRNA

- Ne samo da ne tražimo pomilovanje, već odgovor/nost/ nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gdje on treba da se oblikuje u školama - naglašavaju iz Udruženja.

Iz Udruženja poručuju da je njena zbirka "Tražim pomilovanje" među najboljim pjesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

Čini se, ističu iz ovog udruženja, da smeta što se u njima pjeva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasljeđa.

Udruženje navodi da je ovaj čin je i uvreda za srpske učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se u obrazloženju zbog čega je izbačena tvrdi da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe", te da "postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj".

- Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svijesti naših mladih - pitaju iz Udruženja.

Udruženje književnika Srbije ističe da ima obavezu da postavi ova pitanja i zahtjeve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvjete u Srbiji.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije donio je odluku prije dva dana da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje".

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević je rekao da to neće dozvoliti i da ta odluka nije konačna, dok je premijer Ana Brnabić poručila da se Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema Srbije.