latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:53 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Saborna crkva u Mostaru proslavila slavu (FOTO)

Saborna crkva u Mostaru proslavila je praznik Svete Trojice, kojem je posvećena, a Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije ukazao je u besjedi na važnost da se u ovaj grad vrate sloga i život.

Vladika je podsjetio da u Mostaru u miru i međusobnom poštovanju žive tri vjere, dvije hrišćanske i islamska, te istakao da su jedni drugima najvažniji.

- Najvažniji posao pred nama je da povratimo mir i slogu, život, međusobnu ljubav i poštovanje, da vratimo ugled, čestitost i poštenje. Da sve to bude naša svakodnevna stvarnost i onda ćemo imati novu nadu i perspektivu. Tako ćemo biti bliži onome što nas čeka - rekao je vladika Dimitrije.

Prema njegovimm riječima, plodovi Svetog duha su ljubav, radost, mir, trpljenje, blagost, dobrota.

Saorni hram u Mostaru - Duhovi (Foto: SRNA)

Mostarski paroh Radivoje Krulj je rekao da se trenutno završava "kapa" na zvoniku na koji treba da se postavi već završeni pozlaćeni krst, a ostalo je da se završe fasadarski radovi na zvoniku i sjevernom i južnom zidu hrama.

- Time ćemo završiti građevinske radove na hramu i vratiti mu predratni spoljašni izgled - rekao je Krulj, te naglasio da srpska zajednica u Mostaru svjedoči radost obnove Saborne crve.

On je napomenuo da su najviše sredstava za obnovu Hrama izvojile Republike Srpska i Srbija, ali da je i više od hiljadu pojedinačnih priložnika.

Krulj je izrazio nadu da će već ove godine u mostarskoj Sabornoj crkvi biti priređena svečanost povodom 800 godina autokefalnosti Srepske pravoslavne crkve i ustanovljenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da će to biti početak redovnog ciklusa bogosluženja u hramu, izgrađenom 1873. godine.

Saorni hram u Mostaru (Foto: SRNA)

Saborna crkva u Mostaru je do gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila najveća bogomolja pod jurisdikcijom SPC.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara, zapaljena je 15. juna 1992. godine.

Crkva je prvo zapaljena, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Njena obnova počela je 2010. godine i opet se gordo izdigla nad Mostarom, te svjedoči viševjekovnom postojanju Srba u ovom gradu.