latinica  ћирилица
07/06/2020 |  15:39 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Kojić: Srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene (AUDIO)

"Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata" knjiga je koju je objavio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina, a u kojoj su navedene 35.042 srpske žrtve rata.


Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Direktor ovog centra, Milorad Kojić, u razgovoru za Radio Republike Srpske, rekao je da to nije konačan broj i da se istraživanje nastavlja. S tim u vezi, kaže, u toku je izrada i Atlasa ratnih zločina, koji će, detaljnije, govoriti o preko stotinu lokacija masovnog stradanja Srba.

Kojić je najavio i otvaranje informaciono dokumentacionog centra u Srpskoj koji će se, takođe, baviti dešavanjima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cilj i informaciono dokumentacionog centra i objavljene knjiga, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, jeste da se ne zaborave srpske žrtve, ali i da se sačuva istina o Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kojić ističe da je na knjizi "Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata" rađeno od jula 2013. godine i da ona jasno govori o tome koliko je Srba stradalo u ovom ratu.

- Ova knjiga je prvo izdanje i u njoj je navedeno 35.042 žrtve, ali nažalost taj broj nije konačan. To je minimalan broj žrtava za koje smo poimenično prikupili podatke. Postoji još oko 800 imena za koje nismo imali potpune podatke kako bi ih mogli uvrstiti u ovu publikaciju - pojasnio je on, dodavši da je riječ o žrtvama sukoba od 1991. zaključno sa 1995. godinom.

Prema njegovim riječima, u ovaj broj ulaze i stradali na teritoriji Republike Srpske Krajine i pripadnici bivše ЈNA, ali istraživanje se dalje nastavlja.

On ističe da mnogobrojne žrtve koje su dale život za stvaranje Srpske ne smiju biti zaboravljene. To je, dodaje, obaveza današnjih generacija.

Najavljujući izradu Atlasa ratnih zločina, Kojić je rekao da će ovaj atlas govoriti ne samo o velikom broju srpskih stratišta, već i načinu na koji su stradali i vojnici Vojske Republike Srpske, ali i srpski narod.

- Imamo više od stotinu lokacija masovnih stradanja ili stratišta, a do sada je obrađeno 26. Ovaj atlas će da sadrži sve podatke koji nisu mogli biti stavljeni u publikaciju, a riječ je o mjestima i datumima stradanja, opisom događaja, načinom izvršenja djela, da li je bilo sudskih procesa, imenima svjedoka, lica i vojnih formacija koja se mogu dovesti u vezu sa tim zločinima - pojasnio je Kojić.