latinica  ћирилица
07/06/2020 |  18:52 ⇒ 21:07 | Autor: TANЈUG

Vučić: Odustao sam od velikih inicijativa za rješavanje pitanja Kosmeta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ukidanjem "recipročnih mjera" Prištine otvoren prostor za dijalog sa samoproglašenim Kosovom.
Aleksandar Vučić (foto:Rade Prelić/Tanjug) -
Aleksandar Vučić (foto:Rade Prelić/Tanjug)

Vučić je rekao da očekuje dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu poslije izbora u Srbiji 21. juna.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Vučić je poručio da je odustao od velikih inicijativa za rješavanje pitanja Kosova i da čeka šta će biti predloženo.

- Ukidanjem mjera otvara se mogućnost da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mjera ostane i opstane duže od nekoliko dana i vjerujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja između dvije strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala - rekao je Vučić.

Kaže i da smatra da je tu riječ o jednoj od najvažnijih sloboda savremenog svijeta, te da je uvjeren da će to dobro da utice na ekonomiju i Beograda i Prištine, na ljude.

- Dakle, ne samo Srbe, već i Albance, da će to da stvori neku vrstu okvira da naše biznis zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje. Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog između nas - poručio je.

Upitan kada konkretno očekuje početak dijaloga, navodi da bi to moglo bitri po okončanju izbora u Srbiji krajem juna, kada očekuje dolaza Lajčaka u Beograd i u Prištinu.

Vučić, međutim, nije komentarisao izjavu predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da neće ići u Brisel, navodeći da su to "njihove unutrašnje stvari".

- Neko želi da kaže da hoće da čuje ili sluša samo Amerikance, a ne Evropljane, a sa druge strane imaćemo one koji će da kažu da su otvoreni za Evropljane, tako da će svako svoju priču da priča - kaže Vučić te dodaje da ne treba zaboraviti da su "oni čedo i američko i njemačko i svih onih koji su stvarali nezavisnost Kosova", te da će šta god da urade uvijek imati "popust i dobru volju" onih koji su stvorili ili stvarali nezavisnost tzv. Kosova.

Srbija, naprotiv, kako primjećuje, nije u toj situaciji i ne može da izbjegava razgovor.

Upitan kako uvidi ulogu Amerike, a kako EU u dijalogu, kaže da nije u redu da o tome javno govori, te napominje:

- Mi smo na evropskom putu, a sa druge strane Amerika je najveća svjetska sila i sada vi očekujete od mene da se zamjerim jednima ili drugima".

- Suviše smo mi mali da bismo to mogli da uradimo i da bih imao pravo da Srbiju dovedem u težu poziciju. To mi ne pada na pamet. Mi razgovaramo sa svima. Novinari, ne vi, već mnogi novinari koji su sa nama razgovarali uvijek razgovaraju o tehničkim pitanjima - kada će doći datum, kada ćete da razgovarate, ali niko ne priča o suštini - kaže Vučić.

Podsjeća da on sve vrijeme pita: ako vi budete povukli svoju želju za učlanjenjem u međunarodne organizacije na 60 dana, nema problema, evo mi ćemo pod tim uslovom da prekinemo kampanju odpriznavanja na 60 dana.

U tom kontekstu kaže da to i nije problem, već tehnika, a da je njegovo pitanje suština, a to je pitanje šta je dijalog, o čemu razgovaramo i šta je ono što bi trebalo da dođe na kraju dijaloga.

- Јer, ako je to samo - hajde Srbi priznajte nezavisnost Kosova, da završimo sa tom pričom, to na takav način svakako neće ići - poručuje on.

Na molbu da komentariše svoj stav koji je više puta navodio, a to je da će u rješavanju pitanja Kosova pokušati da Srbija dobije najviše moguće, a da izgubi najmanje moguće, Vučić precizira: "Najmanje što mora".

Šta vidi kao rješenje, na to pitanje Radija Slobodna Evropa, srpski predsjednik odgovara:

- Ne vidim. Kada sam vidio onda su svi rekli da sve što vidim loše vidim, da svi oni koji su van Balkana i koji nemaju veze sa Srbima i Albancima bolje da oni rješavaju taj problem nego oni koji su direktno umiješani u problem, oni o čijoj se kući radi, a to su Srbi i Albanci. A to je inače ponašanje velikih sila već više od 150 godina na ovom prostoru. Dakle, oni imaju svoj interes i svoje odluke, oni misle da je važno da njihovi ciljevi budu poštovani, ispunjeni, a ne sekiraju se šta o tome stvarno misle Srbi i Albanci. I zato sam ja i u Ujedinjenim nacijama kada sam govorio - pustite balkanske narode da sami ureduju svoje odnose i u prošlosti bi bilo mnogo manje krvi i mnogo manje problema. Ali ja sam dovoljno svjestan da smo svi mi zajedno mali i da ce naravno uvijek biti onih na Balkanu koji će gledati da se dodvore tim velikima, mnogo više nego da sa svojim prijateljima ili komšijama naprave bolje odnose - navodi Vučić.

Zbog toga je, kaže, odustao od nekih velikih inicijativa i čeka da vidi šta će biti predloženo.

- I ako me pitate, zato sam to rekao, šta je to konkretno šta očekujem. Ne očekujem ništa. Ne znam šta će. Kada kažem nešto će biti, ali ne znam šta bih očekivao. Ništa konkretno - kaže Vučić.

Kaže i da ne postoje nikakvi rokovi, da će Srbija da razgovara u dobroj vjeri i sa željom da obezbijedi mir i stabilnost u narednim decenijama, jer, kako navodi, Srbi i Albanci su dva najveća naroda na zapadnom Balkanu i to će biti slučaj i za sto godina i za 200 godina.

- Da li ćemo uspjeti da obezbijedimo tu vrstu stabilnosti, da li ćemo imati dovoljno razumijevanja za one druge, da li ćemo imati dovoljno pameti da potražimo kompromis, a ne samo da tražimo način kako da okrivimo drugu stranu, to je već drugo pitanje - napominje predsjednik Srbije.

Upitan šta su po njemu crvene linije kad je u pitanju Kosovo,objašnjava:

- Kada god govorite o crvenim linijama, vi niste spremni za razgovor. Što ne znači da one ne postoje. Ali kada počnete da govorite o tome kao što govori albanska strana koja kaže - a ne, ne, cijelo Kosovo je naše, pa ćemo još malo da uzmemo Preševo, Bujanovac i Medveđu, čekam samo da kažu kada će da uzmu i Kragujevac i Kraljevo. Iskreno, nasmijte se i nastavite dalje. Kada ulazite u razgovor ulazite u razgovor u dobroj vjeri i da budete spremni za kompromise. Da li će to biti moguće, to ćemo da vidimo - poručio je Vučić.

Na opasku da Ustav Srbije kaže da je Kosovo sastavni dio Srbije, te na pitanje šta je u tom slučaju plan, Vučić kaže da je u Ustavu Srbija jedinstvena teritorija ukljucujuči i Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju, dok "Ustav Kosova govori o nezavisnoj državi".

Podsjeća da su 22 zemlje Evropske unije priznale, a da pet nije priznalo nezavisnost samoproglašenog Kosova.

- Šta sada da radimo? Koja je to teritorija? I zato sam rekao da je važno da razgovaramo i da razumijemo pozicije jedni drugih - zaključio je predsjednik Srbije.