latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:35 ⇒ 08/06/2020 | 07:09 | Autor: RTRS

Zbog migranata ugrožena bezbjednost srpskih povratnika

Staviti ogradu u migrantskom centru u srpskom selu Lipa kod Bosanskog Petrovca i apelovati da Predsjedništvo BiH razgovara sa predstavnicima Pakistana, Iraka, Irana i Avganistana da se ilegalni migranti iz ovih zemalja isele iz BiH - ovo bi trebalo da budu samo neki od zaključaka nakon sastanka većeg broja udruženja Srba i srpskih političkih predstavnika u Federaciji BiH, koji će biti održan u utorak kod crkve u Lipi.

Kažu da je povećan kriminal i ugrožena bezbjednost posebno srpskih povratnika, ali i bošnjačkog stanovništva u Unsko-sanskom kantonu zbog nekontrolisanog kretanja migranata.

Lokalno stanovništvo, posebno u srpskim povratničkim selima, u Unsko-sanskom kantonu zbog migranata nije sigurno, kažu u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Migranti se slobodno kreću, obijaju se i pljačkaju kuće, a često se i tuku između sebe čime ugrožavaju bezbjednost.

Zato su srpska udruženja odlučila da za dva dana održe sastanak u selu Lipa kod Bosanskog Petrovca.

- Zaključci će biti da se postavi ograda u migrantskom centru u srpskom selu Lipa kod Bosanskog Petrovca i da Predsjedništvo BiH razgovara sa predstavnicima Pakistana, Iraka, Irana i Avganistana da se ilegalni migranti iz ovih zemalja reanmisiju iz BiH - rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora.

Migranti ne ugrožavaju bezbjednost samo u Unsko-sanskom kantonu. Granična policija BiH juče je spriječila više od 170 ilegalnih prelazaka. Iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu pokušalo je da uđe 150 migranata na području Zvornika. Na Izačiću kod Bihaća na granicu sa Hrvatskom uputilo ih se 17. Od ilegalnog prelaska granice na području Trebinja odvraćeno je pet lica.

- Mi ne znamo ko su ti ljudi. Oni stalno prave probleme, sukobljavaju se među sobom, tu su već i kriminalne grupe - navodi Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost.

Migrantsko pitanje već odavno nije humanitarno već političko pitanje u BiH od kojeg najmanje koristi, a najviše štete, imaju i Srbi i Bošnjaci, kaže episkop bihaćko-petrovački Sergije.

- Kreatori demografskih tokova s ovih područja uzimaju najkvalitetnije među Srbima i Bošnjacima, odvodeći ih u bijeli svijet, a na ove prostore dovode nesrećnike iz Pakistana, Avganistana i ko zna odakle - navodi episkop Sergije.

Da je migrantsko pitanje u BiH postalo već odavno političko, svjedoči i ostavka ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića, koju je podnio jer njegov stav da se ilegalni migranti vrate u zemlje odakle su došli nije naišao na zeleno svjetlo pakistanskog ambasadora u BiH i SDA.

Mnogi su saglasni da je migrantsko pitanje proces kojem se ne zna ni uzrok ni krajnji cilj, ali je već izvjesno da ne donosi ništa dobro.