latinica  ћирилица
07/06/2020 |  19:45 ⇒ 08/06/2020 | 07:10 | Autor: RTRS

Zaraženi idu iz SC "Nikola Tesla" u staru Hirurgiju (VIDEO)

Sutra počinje iseljavanje lica zaraženih virusom korona iz Paviljona 1 Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.
SC "Nikola Tesla" - Foto: RTRS
SC "Nikola Tesla"Foto: RTRS

Studentski dom treba da se dezinfikuje i pripremi za povratak studenata, a 29 pacijenata biće smješteno na lokaciju stare hirurgije.

Marko Ćurko je 25. marta svoju studentsku sobu prepustio pacijentima zaraženim virusom korona, a danas se priprema za povratak. Kaže, valja se spremiti za predstojeće ispitne rokove, a sve će biti lakše kada se iz privremenog smještaja u Đačkom domu vrati u svoju sobu.

- Samim tim ćemo dobiti bolje uslove. Naravno, istog trenutka će se otvoriti i menza, a imaćemo i više prostora da spremamo ispite zato što će biti oslobođene i čitaonice koje se nalaze u prvom paviljonu - kaže Ćurko.

Izmještanje zaraženih virusom korona trebalo bi da započne sutra. Do ozdravljenja, 29 lica koja se trenutno nalaze u Studenstkom centru, biće smješteno na lokaciji stare hirurgije.

- Vrlo je bitno da lica pozitivna na virus korona budu smještena u jednom kolektivnom centru. Dva su razloga za to. Prvi - da ne prenesu infekciju na zdrave pacijente, a drugi - kod njih često dolazi do pogoršanja i potrebno je da budu blizu zdravstvene ustanove, da možemo pravovremeno da im pružimo adekvatnu pomoć - pojašnjava Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Kada i posljednji zaraženi napusti studentski dom, slijedi obiman posao njegovog vraćanja u prvobitno stanje.

- Mi smo odlučili, a tako propisuje i Institut za javno zdravstvo, da generalno uradimo dezinfekciju obekta. To podrazumijeva dezinfekciju svih površina, i podnih i zidnih i prozora, toaleta, smještajnih dijelova gdje su pacijenti spavali, kreveta... Moramo raditi obaveznu dezinfekciju i dubinsko pranje dušeka i posteljine - navodi Dragoslav Topić, direktor SC "Nikola Tesla".

Pravila studentskog života neko vrijeme izgledaće malo drugačije, a okupljanje u većim grupama se ne preporučuje.

- Mjeri se temperatura, u objektu je obavezno nošenje maske i onaj dio dezinfekcije koji mi radimo dva puta dnevno, dezinfekcija kompletnog objekta i svakako prilikom ulaska u objekat studenti moraju uraditi dezinfekciju ruku na bazi 70 odstotnog alkohola - pojašnjava Topić.

Na povratak u dom čeka 350 studenata i svi moraju da imaju negativan test na virus korona. Do sada je testirano svih 1.500 studenata Centra "Nikola Tesla". Ista pravila važe i za ostale domove, pa je u Srpskoj na koronu testirano 2900 studenata.

- Svi su uradili test u lokalnim zajednicama, kako bi mogli da uđu u studentski centar - kaže Ćurko.

Kroz ovaj objekat do sada je prošlo ukupno 550 pacijenata koji su bili pozitivni na virus korona, ali nisu imali simptome. Za 15-ak dana svoja mjesta u ovim sobama ponovo bi trebalo da zauzmu studenti.