latinica  ћирилица
07/06/2020 |  21:06 ⇒ 08/06/2020 | 07:29 | Autor: sputniknews.com

Vladika Јoanikije: Iza svega stoji novac

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije u autorskom tekstu za "Cristian post" govorio je o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, nemilim dešavanjima u Crnoj Gori koja su uslijedila, opisao napade na sveštenike i hapšenja i izrazio bojazan da bi motiv svega toga mogao biti novac.
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Vladika Јoanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

On je rekao da takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u Crnoj Gori - zemlji u srcu Evrope koja je većinski hrišćanska, članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

- Plašim se da je razlog svemu ovome novac. Prije Božića stupio je na snagu novi zakon koji je grozno nazvan Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Hrišćanske, jevrejske i muslimanske grupe - i njihova imovina - sada zahtijevaju državnu registraciju. Malo je država na svijetu koje istinski njeguju slobodu vjeroispovijesti, a ipak prisiljavaju vjerske zajednice da prvo budu u odobrenom vladinom registru. Јoš je manje onih koji propisuju da se mora dodatno dokazati vlasništvo nad imovinom prije 1918. godine u vladinim zemljišnim knjigama - ukazao je vladika Јoanikije.

On je naglasio da u situaciji kada se oko 80 odsto Crnogoraca deklariše da je srpski pravoslavni hrišćanin to znači da je ovaj zakon u praksi zakon za njihovu vjeru. A kad druge vjerske mikro zajednice imaju posebne ugovore sa državom koja ih štiti od njihovih imovinskih odredaba, postaje diskriminatorski zakon protiv imovine Crkve.

- Vlasništvo nad zemljom na Balkanu - sa složenim istorijama i premještanjem granica - trebalo bi da bude otvoreno pitanje. Ali u svim modernim državama imovinski sporovi bi trebalo da se rješavaju na sudu. U Crnoj Gori će, prema novom zakonu, o njima odlučivati vladina zemljišna knjiga, bez prava žalbe na odluku u sudovima. Oni su imenovani za revizora, sudiju, porotu i izvršioca svih vlasničkih sporova za vjersku imovinu - pojasnio je vladika.

To su, kako je naveo, sveta mjesta hrišćanskog bogosluženja, manastiri, hosteli za beskućnike i poljoprivredna gazdinstva koja svakodnevno hrane stotine porodica kroz narodne kuhinje. To su zgrade koje finansiraju univerzitetske stipendije za mlade Crnogorce, utočište za siromašne i duhovne obrede.

On je istakao da je imovina ugrožena a resursi koje SPC koristi su u opasnosti da se preusmjere kako bi se namirili fiktivni zahtjevi za vlasništvo nad zemljom i dodao da mnogi vjerni hrišćani u Crnoj Gori strahuju da će se to dogoditi. Naveo je i da su zbog toga prije izolacije zbog virusa korona izašli na ulice širom zemlje kako bi protestovali protiv ovog pogrešnog zakona.

Kako je istakao, šezdeset hiljada marširalo je u glavnom gradu Podgorici - oko deset posto ukupnog stanovništva - okupilo se u jednoj masovnoj demonstraciji, pozivajući na opoziv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Naveo je da je na to "crnogorska vlada reagovala tvrdeći da je crkva pod stranim uticajem, da njeni sveštenici i lideri nisu iz Crne Gore, kao i da jer se nazivamo srpskom pravoslavnom crkvom, a ne crnogorskom, to nažalost može postati dio rasprave u parlamentima Evrope i na hodnicima Kongresa SAD".

- Mi želimo samo mir i dalje služenje narodu. Mi nemamo interes u politici. Smatramo da vlada ne bi trebalo da ima interes za religiju. Kao i u Јevanđelju po Luki 23:34 i mi im opraštamo, jer oni ne znaju šta čine. I mi se molimo da se okrenu unazad i opozovu ovaj nepotrebni zakon - poručio je episkop Јoanikije.