latinica  ћирилица
07/06/2020 |  22:44 ⇒ 22:46 | Autor: SRNA

Društvene mreže odigrale veliku ulogu za vrijeme epidemije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da su društvene mreže odigrale veliku ulogu za vrijeme epidemije virusa korona, jer su omogućile brži protok informacija.

Šeranić je večeras rekao za ATV da su u ovom periodu u Ministarstvu koristili taj način komunikacije, koji je omogućio i da se vidi šta je to što ljude najviše zanima.

On je ukazao da je virus korona još prisutan i da će se džepovi i dalje pojavljivati, te poručio da ljudi ne treba da se plaše vakcine.

Šeranić je napomenuo da su tokom epidemije prepoznati određeni nedostaci koji će biti otklonjeni, ali je ukazao da je sistem zdravstva, koji je uspostavljen u bivšoj državi, odgovorio na njene izazove, kao i svijest ljudi, a pomenuo je i dobar zakon o zaštiti zaraznih bolesti koji ima Republika Srpska.

Uredbe koje je donijela predsjednica Srpske Željka Cvijanovićeve, prema njegovim riječima, doprinijele su da se život tokom epidemije ne zaustavi i da sistem funkcioniše.

Šeranić je rekao i da ne razmišlja da je virus korona teorija zavjere, već da je njegova pojava uslovljena načinom života.

Zadovoljan je onim što je Ministarstvo uradilo u prošloj godini, kao i time što je ova godina dobro počela, a u planu je da bude završena sa četiri nova zakona.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da su društvene mreže budućnost komuniciranja, te da bi bilo dobro da svi više na taj način komuniciraju.

Rajčević je rekao da je njegovo ministarstvo koristilo komunikaciju putem društvenih mreža, što i dalje čini.

On je istakao značaj onlajn nastave tokom epidemije, koja se pokazala kao pun pogodak, te misli da će postati dio svih nastavnih procesa izmjenom zakona koji regulišu ovu oblast.

- Ako nešto ima pozitivno, to će biti viši nivo svijesti o potrebi digitalizacije svih društevnih procesa kod nas, od obrazovanja pa nadalje - rekao je Rajčević.

Kada je riječ o virusu korona, Rajević je rekao da je Republika Srpska reagovala na vrijeme kako bi spriječila širenje virusa, te je pohvalio sve u resoru visokog obrazovanja jer su shvatili ozbiljnost situacije.

On je istakao da je tokom epidemije Republički štab za vanredne situacije bio na visini zadataka, te da je Srpska imala sreću što je ministar zdravlja Šeranić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić saglasan je da je virus korona vratio ljude poljoprivredi i da je postignut cilj ovog ministarstva, a to je masovna sjetva.

U relativno kratkom roku, kako je naveo, obezbijeđen je sjetveni materijal, a sjetvu je znatno olakšalo smanjenje cijene goriva na pumpama.

- Možemo očekivati jednu sasvim zadovoljavajuću godinu kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Pašalić.

Ukazao je na poteškoće kada je riječ o šumarstvu u Republici Srpskoj, ali je kao najveći uspjeh tokom epidemije naveo to što nije zaustavljena sječa već su sva šumska gazdinstva radila.

- Premašili smo plan za pet mjeseci kada je riječ o obimu sječe - rekao je Pašalić.