latinica  ћирилица
09/06/2020 |  18:57 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

Mehmedagić jedini direktor bez fakultetske diplome

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osman Mehmedagić Osmica, koji je mjesecima u žiži javnosti zbog poništene diplome Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci, vjerovatno je jedini direktor obavještajne službe u svijetu bez fakultetske diplome, piše portal "Raport".
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Isti izvor dodaje da to vjerovatno neće biti zadugo jer je neslužbeno Mehmedagić u 58. godini student treće godine fakulteta.

Kao manje poznato "Raport" navodi da je Mehmedagić završio samo tri razreda srednje škole i to u Željezničkoj školi sa praktičnom obukom "Vaso Miskin Crni" u Sarajevu, čime je stekao zvanje kvalifikovanog elektromehaničara.

Portal je objavio srednjoškolsku diplomu i svjedočanstvo Mehmedagića, ističući da se na osnovu toga prvi čovjek OBA ne može pohvaliti uspjehom u školovanju, ali ni vladanjem, jer je u prvom i drugom razredu imao loše vladanje, dok je u trećem razredu imao primjereno vladanje.

Iz praktične nastave Mehmedagić je imao pet, dok je kroz sve tri godine srednje škole iz engleskog jezika i matematike imao dva, a iz srpsko-hrvatskog jezika tri.

"Raport" ističe da je Mehmedagićeva i srednjoškolska diploma bila na neki način sporna, jer je, kada je upisivao Pravni fakultet u Sarajevu 1994. godine, nije priložio.

Prema Informaciji Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantona Sarajevo, koja je u posjedu "Raporta", Mehmedagić je Pravni fakultet upisao bez srednjoškolskog svjedočanstva, pa je na upisnom listu pisalo "uslovan upis", a svjedočanstvo je priložio tek 1999. godine.