latinica  ћирилица
09/06/2020 |  19:20 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Lipa: Zaustaviti širenje migrantskog kampa na privatno zemljište Srba (VIDEO)

U selu Lipa kod Bihaća održan je sastanak srpskih udruženja i predstavnika Srba u federalnoj vlasti, zbog proširivanja migrantskog kampa na privatno zemljište Srba.
Predstavnici srpskih udruženja i Srba u organima vlasti u Federaciji BiH i mještani srpskog sela Lipa - Foto: SRNA
Predstavnici srpskih udruženja i Srba u organima vlasti u Federaciji BiH i mještani srpskog sela LipaFoto: SRNA

Ne odustaju od namjere da sačuvaju sela, u kojima su migranti dobili sve o čemu su povratnici oduvijek sanjali.

U Hramu Presvetog Vaznesenja Gospodnjeg služen je moleban za spasenje Krajine i pravoslavnog naroda.

Poziv za pomoć i zaštitu Srba upućen je sa sastanka u srpskom selu Lipa, gdje je sada migrantski centar. Lipljani kažu da je pandemija zloupotrebljena kako bi bio formiran kamp u srpskom povratničkom selu.

Strahuju za bezbjednost.

- U subotu su bile Zadušnice i moja je sestra dolazila ovdje, pošto mi održavamo groblje. Nije uspjela ni trimer izvući iz auta od njih da pokosi to groblje, okrenula se i otišla - priča Јelka Јević.

Migrantski kamp po katastru izgrađen je na imovini grada Bihaća. Međutim, po gruntovnim knjigama, koje su spaljene u Drugom svjetskom ratu, ovo je bila srpska imovina.

- Ono što zabrinjava je to da je neko uspio da promijeni naziv jedne parcele. Dakle jedna parcela je dobila novo ime prije godinu dana - pojašnjava Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Dodaje da se parcela prije zvala gradilište a sad se zove džamija.

Predstavnici Srba na federalnom nivou vlasti dugo upozoravaju na ove probleme, na koje su, kažu, u Federaciji gluvi.

- Mi jedino što sada možemo, kada je kamp već postavljen, da pozovemo sve naše predstavnike, od tročlanog Predsjedništva, gospodina Dodika, pa sve po hijerarhiji i u Federaciji koliko nas ima, da pokušamo zaustaviti dalje širenje kampova i uzurpiranje srpske imovine - ističe Goran Broćeta, delegat iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH.

Zahtijevaju da se kamp ogradi, kako bi migrante držali pod kontrolom. Kamp je udaljen svega 300 metara od pravoslavne crkve.

- Naši stavovi koje smo usaglasili jesu da Predsjedništvo BiH neodložno započne razgovore o readmisiji migranata u njuhove zemlje porijekla jer je to stvarno neophodno. Došli smo do vrhunca migrantske krize u USK, a prema najavama naših obavještajnih službi to nije ni blizi šta će nam tek biti - navodi Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja "Povratnik" USK.

Od Vlade USK zatraženo je da isplate neizmirene plate i za 10 odsto ih povećaju pripadnicima MUP-a USK, koji brinu o bezbjednosti srpskih povratnika.