latinica  ћирилица
09/06/2020 |  19:23 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH ponovo se okomio na imovinu Srpske (VIDEO)

Nova odluka Ustavnog suda BiH i novi povod za nezadovoljstvo iz Republike Srpske.
Filipovići, vojna imovina - Foto: RTRS
Filipovići, vojna imovinaFoto: RTRS

Skladište pogonskog goriva u mjestu Filipovići kod Foče predmet je sporenja.

Prema odluci od 20. maja, Ustavni sud traži knjiženje vojnog skladišta na BiH. Da je riječ o neustavnoj i političkoj odluci, upozoravaju predsjednica i premijer Srpske.

Ovo je posljednja odluka Ustavnog suda BiH sporna po Republiku Srpsku. Na 22 strane njome je osporena presuda Okružnog suda u Trebinju, kojom je odbijen zahtjev BiH za knjiženje vojne imovine – skladišta Filipovići u Foči.

Usvajanjem apelacije, presuda suda u Trebinju je ukinuta i praktično je naređeno da se vojna imovina uknjiži na BiH.

- Činjenica da se ovaj sud okomio na imovinu Srpske je već dokazana i već je dokazano da je Ustavni sud nastavio nekadašnju praksu OHR-a kojima donosi određene odluke kojima se na neki način punio nivo BiH i uskraćivale nadležnosti Republike Srpske. To sada radi Ustavni sud - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Za predsjednicu Republike ova sporna odluka Ustavnog suda tako je samo još jedan dokaz da je to jedini Ustavni sud na svijetu koji ne štiti Ustav, nego donosi političke odluke.

Odluku Ustavnog suda BiH od 20. maja, predsjednik Vlade vidi ovako: "To je samo još jedna odluka Ustavnog suda koja neće biti ispoštovana."

Ovim Ustavni sud BiH nastavlja sa pokušajima oduzimanja vojne imovine Republici Srpskoj, donoseći još jednu u nizu šablonskih odluka, kaže pomoćnik generalnog sekretara Vlade za pravne poslove, Marko Šukalo.

- Teritiroja pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Dakle ovakvom odlukom i sličnim ranijim odlukama Ustavni sud direktno krši međunarodni ugovor, međunarodni sporazum kakav je Dejton - kaže Šukalo.

Kada bi ova odluka Ustavnog suda BiH ipak bila provedena, a skladište Filipovići upisano na Ministarstvo odbrane BiH, Srpska bi izgubila 254. 568 kvadratnih metara.