latinica  ћирилица
12/06/2020 |  19:12 ⇒ 13/06/2020 | 08:30 | Autor: RTRS

Nova opstrukcija Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina (VIDEO)

Neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina očigledna je opstrukcija u okončanju tog procesa, a odgovornost je na onim strankama čiji su ministri bili protiv. Time rade na štetu svih žrtava u BiH bez obzira na nacionalnost, istakao je predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija.
Revidirana strategija - Foto: RTRS
Revidirana strategijaFoto: RTRS

Revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina po ko zna koji put nije dobila "zeleno svjetlo", protiv su bili Bisera Turković i Sifet Podžić. Ako je i na narednoj sjednici Savjeta ministara, u drugom krugu glasanja ne podrži makar jedan bošnjački ministar, biće "prošlost", a to govori kojem narodu nije u interesu da se kazne ratni zločinci ili još preciznije da se ne kazne takvi iz njihovog naroda.

- Zbog svega ovog što se događa oko revidirane strategije i stavova koje pojedini zvaničnici imaju prema prošlosti, čini mi se da će nam trebati još trista godina da riješimo predmete ratnih zločina, iako je u revidiranoj strategiji bilo predviđeno da se ti predmeti riješe za tri godine - naglasio je Јosip Grubeša, ministar pravde u Savjetu ministara BiH.

On precizira da je Turkovićeva, između ostalog tražila da se ponovo formira Radna grupa koja bi izradila novu Strategiju, što je prema njegovim riječima razvlačanje priče na još dvije-tri godine, a predloženom Strategijom predviđeno je da svi predmeti ratnih zločina budu završeni za tri godine.

- Očigledno Bošnjake više ne zanima procesuiranje predmeta ratnih zločina jer najveći dio tih ratnih zločina je ostao neprocesuiran za zločine nad Srbima - rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istražiovanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Saglasnost na Revidiranu Strategiju dala je i Vlada Republike Srpske, urgenciju za njeno usvajanje dostavila je Misija OEBS-a, a zvanični Brisel čak uslovljava nastavak finansijske pomoći u rješavanju ratnih zločina usvajanjem te strategije. Ipak, SDA i njenim satelitima važnije je da održe lažnu tezu o bošnjačkim žrtvama i srpskim zločincima zbog čega na "ledu" više od dvije godine drže Revidiranu strartegiju.

- To smatram očiglednom opstrukcijom u proceuiranju ratnih zločina, iz prostog razloga što Tužilaštvo BiH samo ne može sve te predmete koliko ih ima da procesuira. Ukoliko su to političari koji pripadaju SDA i DF, znači oni direktno onemogućavaju procesuiranja ratnih zločina, stvar je dakle jasna do kraja - naglasio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Osim roka za okončanje svih predmeta ratnih zločina do 2023., revidiranom Strategijom predviđeno je prebacivanje manje složenih predmeta na kantonalne i okružne sudove u Republici Srpskoj, te jačanje odgovornosti tužilaca i sudija u njihovom rješavanju. Upravo zbog izostanka te odgovornosti, u bh tužilaštvu akumulirano je više od 500 neriješenih predmeta sa oko 4.500 poznatih počinilaca.