latinica  ћирилица
14/06/2020 |  14:01 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Sjećanje na dane kada je gorio Mostar i sve srpsko (FOTO)

Јun 1992. godine bio je tragičan mjesec za Srbe u dolini Neretve kada je za svega nekoliko dana nestalo 431 lice, neki su ubijeni, neki odvedeni u logore, a neki mrtvi razmijenjeni, izjavila je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka DŽeletović.
28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve - Foto: SRNA
28 godina od egzodusa Srba iz doline NeretveFoto: SRNA

- Tih dana Mostar je gorio, gorilo je sve što je srpsko, gorila je naša Saborna crkva Svete Trojice. Danas kada se taj hram uzdiže vraća nam se vjera u ljude ovdje, u suživot i nadu - rekla je DŽeletovićeva.

U Mostaru je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve kada je za nekoliko junskih dana 1992. od Čapljine do Bradine protjerano više od 30.000 Srba.

Pomen je služen u Staroj crkvi u Bjelušinama, a cvijeće je spušteno u rijeku Bunu u Mostaru.

Samo u mjestu Buna je na današnji dan nestalo 18 srpskih boraca i 11 civila, a za nekima od njih se još traga.

DŽeletovićeva se nada da će povjerenje biti izgrađeno time što će svi reći gdje su nestali i da će biti sahranjene sve žrtve, ne samo srpske, nego i bošnjačke i hrvatske.

28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve (Foto: SRNA)

- Svaki čovjek je zaslužio da bude dostojanstveno sahranjen, da se zna istina o njegovom stradanju i da se procesuiraju ratni zločini. Veoma mi je žao što je taj proces tako spor i bolan, ali mi porodice nećemo nikada odustati i poručujemo svima koji su učinili zločin nad bilo kojom žrtvom da će odgovarati za svoj zločin - rekla je DŽeletovićeva.

Član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić rekao je da se sa područja Hercegovine još traga za 81 osobom.

- Protok vremena nam nije saveznik kada je u pitanju traganje za nestalima, ali ćemo proces nastaviti i nadam se da ćemo imati vidljivije rezultate kada su u pitanju srpske žrtve - naveo je Perišić koji je ukazao na važnost kulture sjećanja kako se istorija ne bi ponavljala svakih 50 godina.

Slavica Slavić svake godine je na godišnjici obilježavanja stradanja na Buni, gdje je prije 28 godina nestao njen brat - pripadnik Vojske Republike Srpske koga još nije pronašla.

- Tražim brata Sinišu Marića, ovo je 28. godina. Svaki dan je predug za nas. Јedina želja mi je da mogu upaliti svijeću na grobu. Na današnji dan 1992. moj brat je krenuo prema Buni i na mostu mu se gubi svaki trag - kaže Slavica.

Nataša Okuka, koja još traga za ocem koji je nestao u Mostaru u aprilu 1992, podsjetila je da je tih dana u Mostaru bio haos i da njen otac nije vjerovao da će biti rata, nego je vjerovao u dobrotu u ljudima.

- Imamo neka saznanja i ko ga je odveo, davala sam više puta izjavu u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, ali do danas nisam pronašla oca - rekla je Okuka.

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, zapaljena je 15. juna 1992, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve (Foto: SRNA)

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je danas služio pomen, istakao je da su najveća utjeha Hristos i obnova hrama.

- Naša crkva je zapaljena 15. juna 1992, a naša zajednica, kao i hram, iščupana iz korijena ovog grada. Naši vjernici su odvođeni iz stanova, ubijani. Za neke se još ne zna gdje su. Apelujem i danas i molim sve one koji bilo šta znaju o tome da, evo, kažu meni, pod zakletvom ispovjesti, samo da ih pronađemo i na dostojanstven način sahranimo - istakao je Krulj.

On je naglasio da je u Mostaru i danas teško, ali se Srbi ipak bore, obnavljaju Hram i svoju zajednicu.

Predsjednik Ratnih vojnih veterana iz Nevesinja Brano Zečević rekao je da je povlačenje Srba iz doline Neretve i danas nerazjašnjeno, kako u vojnom, tako i u političkom smislu.

- Tog jutra je jedna grupica ispod Šarića džamije prešla Hadžića liman, prešla na lijevu stranu, zapucala. Neko iz komande je naredio povlačenje. Јa bih i danas želio znati ko je to. To će ostati rana i žal svim Srbima iz doline Neretve. Imali smo kapacitete, bili smo brojniji. Borbe praktično nije bilo - ispričao je Zečević, koji se prisjetio tih teških dana.

On je naveo da je na lokaciji gdje je upala ta grupa poginuo svega jedan vojnik.

U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije Hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, kojom je komandovao general Јanko Bobetko, došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve. Napadi su počeli 7. juna i trajali do 26. juna.

Na obilježavanju u Mostaru bio je prisutan ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, predstavnici boračkih udruženja sa područja Hercegovine, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" iz Mostara, te porodice žrtava.

Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve vođena su svega dva procesa pred Sudom BiH i osuđena su četiri lica.

Na današnji dan obilježava se i Dan nestalih hercegovačke regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te je kod Spomenika slobode na gradskom trgu u Nevesinju položeno cvijeće, a potom i kod Spomen obilježja na Gvozdu, gdje je upriličena i posjeta Spomen-sobi.