latinica  ћирилица
14/06/2020 |  19:36 ⇒ 15/06/2020 | 07:16 | Autor: RTRS

Sjećanje na dane kada je gorio Mostar i sve srpsko (FOTO/VIDEO)

Služenjem pomena u Staroj crkvi u Mostaru, počelo je obilježavanje 28 godina od stradanja i egzodusa Srba iz doline Neretve.
28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve - Foto: SRNA
28 godina od egzodusa Srba iz doline NeretveFoto: SRNA

Sve je počelo 14. juna 1992. kada je protjerano više od 30.000 Srba i uništena sva srpska imovina i bogomolje.

U pogromu Srba nestao je 431 civil i vojnik. Na mostu na rijeci Buni kod Mostara, gdje je u junu 1992. godine ubijeno 29 srpskih civila i vojnika, rodbina je u znak sjećanja zapalila svijeće i spustila cvijeće u rijeku.

28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve, Foto: SRNA

Rodbina mučenički postradalih Srba i dalje je bez utjehe. Nakon 28 godina intenzivnog traganja, ukazivanja na sporost pronalaženja i utvrđivanja identiteta postradalih, vjeruju da im samo rijeka Buna može reći gdje su nestali njihovi najmiliji.

- Tražim brata Sinišu Marića, ovo je 28. godina. Svaka godina je preduga, dan je predug za nas, a ne 28 godina. Јedini naš cilj i želja u kojoj ćemo istrajati, da uspijemo, kao što smo palili svijeće danas u crkvi za njihov pomen, da uspijemo upaliti svijeće iznad njihovih tijela i da spustitimo cvijeće na njihov grob - ispričala je Slavica Slavić.

- Moj otac nikada nije vjerovao da će biti rat. Zato je i ostao ovdje u Mostaru, čak ni nama nije dao ništa da iznesemo iz stana, izbjegli smo goli i bosi. Vjerovao je u dobrotu i da se to ne može desiti, ali desilo se šta se desilo i stradao je - rekla je Nataša Okuka.

28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve, Foto: SRNA

Egzodus više od 30 hiljada Srba iz Mostara i doline Neretve počeo je 14. juna 1992. godine, i to je bila najteža godina za srpski narod na ovome prostoru. Tih dana Mostar je gorio, gorilo je sve što je srpsko. U egzodusu je nestalo 431 lice srpske nacionalnosti, od kojih je nepoznata sudbina njih 81.

- Јako mi je žao što je taj proces tako spor, dug, tako bolan. Ali, mi porodice nikada nećemo odustati, poručujemo svima onima koji su počinili zločin nad bilo kojom žrtvom da ćemo ići do kraja, da ćemo ih procesuirati i da će odgovarati za svoje zločine. Nadamo se da ćemo sahraniti sve naše žrtve i naći trajni mir i spokoj - istakla je Aljonka DŽeletović, predsjednica Organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila Nevesinje.

- U prošloj godini smo imali u spomen kosturnici u Nevesinju identifikaciju devet žrtava, uglavnom sa ovog područja, na relaciji Nevesinje, Mostar i šira okolina Mostara. Ono što slijedi u narednom periodu jeste intenzivno traganje za nestalim i moramo toga biti svjesni, jer protok vremena nam nikako nije saveznik kada je ovaj proces u pitanju - rekao je Nikola Perišić, član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Tog kobnog juna zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, a nakon toga i sve pravoslavne crkve u dolini Neretve.

- Naša utjeha je i obnova ovoga hrama, koji je na sutrašnji dan prije 28 godina gorio i kada je naša zajednica kao i hram iščupana iz korjena ovoga grada. Naši vjernici su izvođeni iz stanova, odvođeni, ubijani... Žalosno je reći da oni koji su odvedeni u logore i tamnice su imali sreće pa su izašli, ali mnogi su odvedeni koje još uvijek tražimo - naveo je Radivoje Krulj, paroh mostarski.

Na mostu na rijeci Buni kod Mostara, na današnji dan 1992. godine, tokom akcije hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, koju je predvodio general Јanko Bobetko ubijeno je 29 srpskih civila i vojnika. Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve vođena su samo dva procesa pred Sudom BiH. Osuđena su četiri pripadnika HOS-a za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine.