latinica  ћирилица
15/06/2020 |  09:36 | Autor: SRNA

Ujić: Migrantska kriza će eskalirati

U BiH se trenutno nalazi oko 7.000 migranata, od kojih je 6.000 smješteno u privremene prihvatne centre, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i upozorio da će migrantska kriza eskalirati nakon epidemije virusa korona i popuštanja mjera.
Slobodan Ujić - Foto: SRNA
Slobodan UjićFoto: SRNA

- Vidim da su centri u Srbiji, gdje je bilo 9.000 migranata, napola ispražnjeni. Najviše zabrinjava njihovo kretanje prema BiH. Nemamo više smještajnih kapaciteta - upozorio je Ujić.

On smatra da je veliki problem i odlazak Fahrudina Radončića sa funkcije ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, jer su u ovoj službi podržali njegove stavove u vezi sa rješavanjem problema migrantske krize.

Odlaskom Radončića, napominje Ujić, biće teško rješavati problem migrantske krize i dodaje da su bili saglasni s njim da ne treba BiH, po broju stanovnika i njenoj finansijskoj i ekonomskoj razvijenosti, imati više prihvatnih centara i ilegalnih migranata.

On je za "Dnevni avaz" rekao da Služba otežano obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

- Uspijevamo registrovati sve migrante koje bezbjednosne agencije dovedu do Službe. Moram priznati da najveći broj migranata samoinicijativno dolazi ispred terenskih kancelarija da se prijavi. Mi ih uspijevamo biometrijski obraditi i te podatke razmijeniti sa bezbjednosnim agencijama - istakao je Ujić.

Komentarišući situaciju da su migranti proteklih dana glavne vijesti crnih hronika, Ujić kaže da je riječ o napadima na imovinu, lakšim i težim krivičnim djelima