latinica  ћирилица
15/06/2020 |  15:38 ⇒ 16/06/2020 | 07:33 | Autor: RTRS

Cvijanović: U slučaju drugog talasa virusa institucije bi reagovale još bolje (VIDEO)

Problem virusa korona i dalje postoji, ali institucije će, kao i do sada, pravovremeno intervenisati ako bude bilo potrebe, izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, gostujući u programu Radija Republike Srpske.
Željka Cvijanović za Radio Srpske - Foto: RTRS
Željka Cvijanović za Radio SrpskeFoto: RTRS

Cvijanovićeva je konstatovala da su institucije Republike Srpske sada spremnije i opremljenije, tako da bi u slučaju eventualnog drugog talasa virusa korona, reagovale još bolje.

- Pandemija kovida 19 uticala je na svjetsku ekonomiju što se odrazilo i na domaću privredu, ali blagovremenim intervencijama kroz nekoliko fondova, učinilo se mnogo i na pomoći radnicima i poslodavcima - zaključila je predsjednica Republike Srpske.

Period zabrane kretanja, policijskog časa, držanje socijalne distance, kao i druge mjere uticale su na to da u Srpskoj nema težih posljedica epidemije virusa korona, naglasila je Cvijanovićeva. Institucije Srpske, kaže, spremne su da intervenišu ako se pojavi drugi talas virusa.

- Naučili smo veliku lekciju, jer smo na početku mogli samo da pratimo šta rade drugi i da osluškujemo Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Taj problem, međutim, postoji, ali bez obzira šta god da se dogodi u budućnosti institucije su spremne da odgovore na sve izazove - poručila je Cvijanovićeva u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske.

A da institucije nisu sve prepustile slučaju, ističe predsjednica, svjedoči i činjenica da se razmišljalo i o pomoći privredi i radnicima koji nisu radili zbog pandemije.

- Mi danas imamo modifikovani garantni fond, kreditne olakšice za privredne subjekte koji su pogođeni. Imamo Kompenzacioni fond, kao i Fond za podršku lokalnim zajednicama. Osim toga, Vlada je preuzela i obavezu da isplatu minimalnu platu i doprinose za radnike koji zbog pandemije nisu mogli da rade - navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o sve izraženijem problemu migranata, ona je istakla da je situacija ozbiljna, ali da je vlast Srpske kroz odgovornu politiku odmah istakla da na svojoj teritoriji ne želi nikakve migrantske kampove, navodeći da je problem sve manje humanog karektera, a sve više bezbjednosnog.

- Zemlje zapada ignorišu problem, jer oni sve vrijeme govore da Republika Srpska treba da bude solidarna i da prihvati migrante. Republika Srpska to neće učiniti, jer bi oni, ako su solidarni, trebalo da otvore granice i da na svom primjeru pokažu - jasna je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da rad Ustavnog suda BiH ne doprinosi stabilizaciji, navodeći da taj sud uz pomoć stranaca uglavnom prati interese Bošnjaka, a da tome svjedoči bespravno knjiženje imovine i pokušaji prenosa nadležnosti.

- Ustavni sud je naslijedio praksu OHR-a. Sudije su i priznale da su se konsultovale sa visokim predstavnikom kakvu će odluku donijeti. To je pogubno i strašnu, a povrh svega toga, ljudi taj sud i ne doživljavaju kao zaštitnika ustavnosti - istakla je ona.

Prema Ustavnom sudu i sudu BiH poslana je i žalba zbog toga što je pomjereno održavanje lokalnih izbora na 15 novembar.

- Da li je normalno to da se članovi CIK-a biraju nelegalno, bez konkursa i da oni donose odluke o prolongiranju izbora - pita predsjednica Srpske.

Novi poslovnik Narodne skupštine na dnevnom redu je sutrašnjeg skupštinskog zasijednja. Ovo pitanje i njegovo izglasavanje ne kosi se demokratijom i bitno je, kako ističe, za ispravan rad skupštine.

- Niko nikom nije rekao da se zabranjuje da radi ili da govori, ali se novom verzijom Poslovnika mora urediti ta oblast. Poslanici su, međutim, ti koji će odlučiti hoće li prihvatiti novi Poslovnik - kaže Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske osvrnula se i na put BiH ka EU, navodeći da je on pun iskušenja i da je BiH, za sada, daleko od evropske zajednice.