latinica  ћирилица
16/06/2020 |  10:27 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Srbi u USK strahuju od ponovnog napuštanja vjekovnih srpskih ognjišta

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je Srni da Srbi na području Unsko-sanskog kantona strahuju da će morati ponovo da napuste svoja ognjišta zbog migranske krize koja je na tom području na vrhuncu.
Đorđe Radanović - Foto: nezavisne novine
Đorđe RadanovićFoto: nezavisne novine

- Kada je počela izgradnja migrantskog kampa u srpskom selu Lipa povratnici su bili u strahu da će ponovo biti prinuđeni da bježe iz svojih kuća, zbog migranata, kojih, prema podacima u USK, danas ima oko 6.000 - rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, postoji strah od još većeg priliva migranata na područje tog kantona.

- Uskoro ćemo u Bosanskom Petrovcu održati sastanak sa predstavnicima Eufora. Britanske snage Eufora zainteresovane su za ovaj problem, koji je dostigao vruhac na području USK - rekao je Radanović.

On je istakao da problem migrantske krize u USK mora što prije biti riješen kako bi srpski povratnici napokon imali mir u svojim domovima.

Radanović je dodao da se tamo nalaze migranti koji ne podliježu kontroli kretanja ni nadzoru, a migrantski kamp u Lipi je otvorenog tipa.

- Migrantsku krizu u USK trebaju da rješavaju institucije - rekao je Radanović.

On smatra da je potrebno identifikovati migrante i vratiti ih u zemlju porijekla.

- Predsjedništvo BiH hitno treba da započne pregovore o readmisiji migranata u zemlje porijekla, da se postavi ograda oko migrantskog kampa u Lipi i da se identifikuju migranti jer činjenica je da čine razna krivična djela, a za ista ne snose nikakvu odgovornost - istakao je Radanović.