latinica  ћирилица
16/06/2020 |  11:15 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

Dodik izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja generala Mladića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudiji Karmelu Ađijasu i ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN u kojem je izrazio zabrinutost zbog lošeg opšteg zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića.
Milorad Dodik - Foto: nezavisne novine
Milorad DodikFoto: nezavisne novine

U pismu, koji je u posjedu Srne, navodi se da je u podnescima odbrane Ratka Mladića nekoliko puta ukazano da zdravstvena služba u Hagu ne preduzima elementarne mjere u okviru obavezne medicinske njege kako bi riješili njegove postojeće tegobe u pogledu anemije.

- Nizak nivo hemoglobina ne predstavlja samo opštu prijetnju i opasnost po život, već u dužem trajanju svakako dovodi do smanjenog funkcionisanja i odumiranja moždanih ćelija, a što upravo ima negativan efekat na mentalno zdravlje i sposobnost te osobe. Veoma sam zabrinut, jer se u podnescima odbrane već nekoliko puta ukazuje na okolnost pada kognitivne sposobnosti generala Mladića - istakao je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva je naveo da se može zaključiti da je ovakvo stanje dobrim dijelom posljedica loše prakse koja se u pritvorskoj jedinici primjenjuje prema generalu Mladiću.

- Vjerujem da je u interesu kredibiliteta i transparentnosti suda, međunarodne pravde, ali i elementarnih prava generala Mladića da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se njegovo fizičko i psihičko zdravlje stabilizovalo - naglasio je Dodik.

On je predložio da se, što je moguće prije, dozvoli nezavisnom medicinskom timu, uključujući i ljekare koje će eventualno predložiti tim odbrane, da ostvari potpuni uvid u postojeću medicinsku dokumentaciju, te da se nakon toga general Mladić pregleda u bolničkim uslovima.