latinica  ћирилица
16/06/2020 |  14:17 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

"Dnevnik ratnog hirurga" - distribucija bibliotekama u Srbiji i Srpskoj

Knjiga "Dnevnik ratnog hirurga" doktora Miodraga Lazića, čije je novo izdanje Novinske agencije Republike Srpske - SRNA finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, izašla je iz štampe i u toku je njena distribucija svim bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj.
Dnevnik ratnog hirurgra - Foto: SRNA
Dnevnik ratnog hirurgraFoto: SRNA

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da će čitalačka publika na ovim prostorima ponovo dobiti mogućnost da se u formi dnevnika upozna sa potresnim i neposrednim svjedočanstvom o periodu koji je nedavno preminuli hrabri srpski hirurg pr

- Finansiranjem novog izdanja i distribucijom svim bibliotekama, Ministarstvo kulture i informisanja odužilo je samo mali dio duga koji javnost u Srbiji i Republici Srpskoj iskreno osjeća prema ovom velikom čovjeku i ljekaru - ističe se u saopštenju.

Hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, gdje je spasio brojne živote.

Kao hirurg Lazić je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama. Јedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju, kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vrijeme boravka na ratištima, doktor Lazić je vodio ratni dnevnik. Јedan dio tog dnevnika vodio je u pisanom obliku, a kad ne bi stizao od posla i obaveza, na kraju dana govorio bi u svoj diktafon najznačajnije utiske koji su obilježili taj dan.

Kao veliki prijatelj tadašnje Srpske novinske agencije - SRNA, koja je bila smještena na Palama, odlučio je da objavi dnevnik u agencijskom "aranžmanu".

Izvršena je i kompletna grafička priprema i 1996. godine knjiga "Dnevnik ratnog hirurga" /Knin 1991. - Srpsko Sarajevo 1996./ ugledala je svjetlost dana.

SRNA je nedavno objavila dopunjeno izdanje knjige koje je u odnosu na ono iz 1996. godine bogatije za priče pacijenata koje je spasio legendarni hirurg Lazić.

Tiraž od 5.000 primjeraka poklonjen je bibliotekama u Republici Srpskoj i Srbiji, institucijama i preduzećima.

- Imajući u vidu humanitarni rad ovog heroja, SRNA, kao izdavač, i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, koje je podržalo ovaj projekat, odlučili su da knjiga bude podijeljena u Srpskoj i Srbiji - izjavio je ranije direktor Novinske agencije Republike Srpske - SRNA Radmilo Šipovac.