latinica  ћирилица
17/06/2020 |  17:13 | Autor: banjaluka.net

Prosječna plata u Srpskoj prestigla platu u FBiH

I pored krize izazvane epidemijom korona virusa koja je pogodila cijelu BiH, prosječna neto plata za april ove godine u Republici Srpskoj prestigla je iznos prosječne plate u Federaciji BiH, pokazuju podaci entitetskih statističkih zavoda, a prenosi portal banjaluka.net.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Na takvo stanje, svakako su uticale i mjere koje je Vlada Republike Srpske pravovremeno preduzela kako bi pomogla poslovnim subjektima u Srpskoj da lakše prevaziđu krizu izazvanu virusom korona, ali i pozitivni makroekonomski pokazatelji u Srpskoj koji su bili evidentni prije pojave epidemije korona virusa.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u aprilu 2020. godine iznosila je 946 KM i manja je nominalno za 1,1 odsto, dok je realno veća za 1,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 5,5 odsto, a realno za 6,9 odsto.

- Prosječna bruto plata isplaćena u aprilu 2020. godine iznosila je 1.469 KM. Najviša prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) u aprilu 2020. godine, posmatrano po područjima djelatnosti, isplaćena je u području Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1 432 KM, a najniža u području Građevinarstvo, 655 KM - naveli su iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Prema njihovim riječima, u aprilu 2020. godine, u odnosu na mart 2020, najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja (neto plate) zabilježen je u područjima poslovanje nekretninama 3,3 odsto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,7 odsto, dok je smanjenje plate nakon oporezivanja (neto plate), u nominalnom iznosu, zabilježeno u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 8,5 odsto, vađenje ruda i kamena 5,1 odsto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 4,2 procenta.

S druge strane, Federalni zavod za statistiku objavio je prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za april 2020. godine u Federaciji BiH iznosi 940 KM i nominalno je niža za 0,7 odsto, a realno viša za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

- U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za april 2020. godine nominalno je viša za 1,5 odsto, a realno za 2,5 odsto - naveli su iz Federalnog zavoda za statistiku.