latinica  ћирилица
18/06/2020 |  13:14 ⇒ 13:18 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o KiM (VIDEO)

Podrška Rusije integritetu Srbije i očuvanju Kosova i Metohije bila je ključna tema susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova.
Vučić i Lavrov u Beogradu (Foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Vučić i Lavrov u Beogradu (Foto: Sputnik / Radoje Pantović)

- Dobili smo dodatne informacije od Lavrova u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije koje su me još više zabrinule. Očekuje nas težak period i još snažniji pritisci - poručio je Vučić poslije sureta.

Vučić je prenio zahvalnost Lavrovu jer Rusija podržava Srbiju svuda u međunarodnoj areni, a zatim se vratio na proces Kosmeta:

- Moraćemo da budemo veoma obazrivi po pitanju svake ideje koja nam bude predstavljena. Dogovorili smo se da se konsultujemo na dnevnom nivou. Ako bi bilo kada, bilo gdje, došlo do nekog rješenja, neophodno će biti miljenje Ruske federacije - rekao je Vučić.

On je zaključio i da će Srbija umjeti da sačuva svoje interese bez obzira na cijenu koju će morati da plati.

Vučić je podsjetio da ga za par dana očekuje razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za narednih četiri - pet dana razgovori sa najvišim evropskim zvaničnicima, a zatim put u Vašington na susret koji organizuje Ričard Grenel.

Lavrov se zahvalio na toplom prijemu, istakavši da se u Beogradu osjeća kao kod kuće.

- Zadovoljni smo nivoom saradnje, ekonomski odnosi se razvijaju dobro, visoko smo ocijenili saradnju na suzbijanju virusa korona. Takođe smo govorili i o nedopustivosti revizije istorije - rekao je Lavrov, dodajući da predsjednika Srbije očekuje na Paradi pobjede u Moskvi 24. juna.

On je naveo da će Rusija podržati sve inicijative koje mogu da pomognu Prištini i Beogradu da dođu do uzajamno prihvatljivog rješenja u skladu sa rezolucijom SB UN koja potvrđuje teritorijalni integritet Srbije.

- EU koja ima ulogu posrednika mora tu ulogu da sprovodi nepristrasno i da insistira na sprovođenju dogovora o ZSO - rekao je Lavrov.

Svako rješenje, prema njegovim riječima, mora da bude potvrđeno u UN.

- Podržaćemo svako rješenje koje je prihvatljivo za Srbiju - naveo je Lavrov.

Na pitanje da li bi Rusija prihvatila rješenje po kome bi, hipotetički, Srbija priznala tzv. Kosovo u zamjenu za dobar finalni paket i članstvo u EU, Lavrov je rekao da to nije pitanje za njega, veĆ za srpski narod i rukovodstvo.

- Mi znamo stav srpskog rukovodstva po tom pitanju; da će se voditi isključivo nacionalnim interesima - rekao je ruski ministar.

- Ako mislite da je moguće da priznamo tzv Kosovo, da budu dio UN, a mi da ne dobijemo ništa, ili da postanemo član EI, odgovor znate; odgovor je ne - dodao je Vučić.