latinica  ћирилица
18/06/2020 |  14:06 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji nisu susjedi već jedan narod (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ukazavši da Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji nisu susjedi već jedan narod.

- Svaki susret sa Dodikom za mene je praznik, svaki odlazak u Banjaluku, u Republiku Srpsku je takođe događaj koji je drag, sa radošću tamo odlazim i sa radošću se vraćam. I tako mi je i današnji susret drag - rekao je patrijarh Irinej novinarima nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske u Patrijaršiji.

On je istakao da bi želio da tako bude i u budućnosti.

- Ono što bih želio je i da nastavimo, mi nismo susjedi, mi smo narod iste nacije, iste vjere, iste kulture, istog jezika. Mi smo jedan narod koji je silom prilika podijeljen u predjele i države, ali to je sporedno. Bitno je kako se mi kao narod odnosimo jedni prema drugima - poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je rekao da je tako bilo u prošlosti, a da tako mora biti danas i sutra i za svagda.

Dodik je rekao da je sastanak bio prilika da Njegovoj svetosti zahvali za svu pažnju.

- Sastanak je bio prilika da iskažemo privrženost našoj Crkvi i njenim vrijednostima i činjenica da Crkva baštini najvažnije elemente našeg nacionalnog srpskog identiteta, da se dogovaramo o onome što radimo, da nastavimo naše projekte zajedničke saradnje - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je patrijarha Irineja informisao u ime rukovodstva Republike Srpske na koji način napreduje izgradnja rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci i drugih objekata koji su planirani na prostoru Republike Srpspke.

- Veoma sam ponosan na činjenicu da na ovaj način Njegova svetost opaža i govori o Republici Srpskoj - istakao je Dodik.