latinica  ћирилица
19/06/2020 |  13:55 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Zlatni krst Kneza Lazara piscu Milisavu Saviću

Žiri manifestacije Vidovdansko pesničko bdenije 2020, koja se održava u Gračanici, donio je odluku da ovogodišnju nagradu Zlatni krst kneza Lazara, dodijeli piscu Milisavu Saviću iz Beograda.

Žiri, u sastavu Slobodan Vladušić, Gojko Đogo i Žarko Milenković, naveo je kaže da je Savićeva proza "pisanje za idealnog čitaoca, pisanje kao igra, pisanje da se ostane vječno mlad, a sve više star. Pisanje da bi se pobjeglo od sudbine, od zla. Pisanje da bi se zavarao strah od smrti".

Zbog toga je žiri mišljenja da, ako jedne junske noći neki pisac treba da dobije ovu nagradu, onda je to Milisav Savić.

Nagrada Gračanička povelja pripala je pjesniku iz Beograda Draganu Hamoviću, uz obrazloženje žirija da je "potekao iz doline kraljeva i odrastao pored crvene gospođe Žiče", te da je svojom poezijom, ali i svojim naučnim djelom, potvrdio da je tradicija korijen na kome se zasniva svaka modernost.

Pjesnikinja iz Beograda Bojana Stojanović Pantović dobitnik je nagrade Kondir Kosovke devojke, jer je "njena poezijae istančano, suptilno, gotovo magijsko tkanje i bilježenje iskustava, jezika i tijela".

Nagrada Pero despota Stefana Lazarevića pripala je pjesniku iz Republike Srpske Slobodanu Јoviću, koji živi u Loparama.

- Njegova poezija, poezija pjesnika pesimiste, jeste registrovanje egzistencijalnog trenutka, koja čuva izvornost autentičnog iskustva pjesnika, ali koja tek u dodiru sa čitaocima dobija svoju punu potvrdu proživljenosti - obrazložio je žiri.

Nagrade će biti dodijeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti manastira Gračanica.

Žiri za dodjelu likovnih nagrada Longin i "Dimitrije Popović" za 2020. godinu, profesor Petar Đuza, akademski slikar Maja Todić i istoričar umjetnosti Nebojša Јevtić, donio je odluku da nagradu za životno djelo Longin dodijeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću iz Beograda.

- Njegova umjetnost je vizija i san, istina i realnost, ali je i fikcija koja je duboko pustila svoje korijene u stvarnost - napisanio je u obrazloženju žirija.

Nagrada za mladog umjetnika "Dimitrije Popović" pripala je slikaru Milošu Bogdanoviću iz Novog Brda.

Nagrade slikarima biće uručene 25. juna u Galeriji Doma kulture Gračanica.