latinica  ћирилица
19/06/2020 |  18:45 | Autor: SRNA

Zatraženo zakazivanje žalbenog postupka u slučaju protiv generala Mladića

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove trebalo bi da zakaže saslušanje u okviru žalbenog postupka u slučaju protiv generala Ratka Mladića u sedmici od 20. jula, saopšteno je iz MMKS.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

U saopštenju se navodi da bi Vijeće trebalo da naredi Sekretarijatu MMKS da obezbijedi potrebnu tehnologiju za djelimično održavanje procesa na daljinu.

Pored toga, Vijeće bi trebalo da zatraži od Sekretarijata da pripremi sudnicu tako da se poštuju uslovi potrebni za čuvanje zdravlja i bezbjednosti prisutnih, te da odredi raspored bilo kakvog odgovora u svjetlu hitnosti pomenutog saslušanja.

Prema saopštenju iz Haga, bilo bi poželjno da sve sudije budu fizički prisutne tokom saslušanja, ali nije obavezno. Ukoliko ne bude moguće da sudije doputuju u Hag zbog pandemije, trebalo bi na drugi način, uz korišćenje tehnologije, obezbijediti njihovo učešće.

Pravilo 19 Pravilnika MMKS dozvoljava da se saslušanja održe i bez prisustva sudije, te će, u slučaju nemogućnosti prisustvovanja putem video-veze, sudija moći da unaprijed postavi pitanja, pogleda video-snimak saslušanja ili da pročita zapisnik i da nakon toga postavi pitanja.

Saslušanje može da se nastavi i uz učešće Mladića putem video-veze iz pritovorske jedinice, a to će biti omogućeno i njegovim advokatima ukoliko ne budu mogli fizički da prisustvuju zbog ograničenja putovanja usljed pandemije kovid-19.

Stranama će se morati obezbijediti neometana komunikacija, te će strane sarađivati sa Sekretarijatom na tome, a braniocima mora biti omogućena privilegovana linija za komunikaciju sa Mladićem.

U saopštenju se ističe da je bezbjedno prisustvo u sudnici moguće, uz sprovođenje mjera kao što su ograničavanje broja ljudi, označavanje udaljenosti između učesnika, zahtijevanje od učesnika da nose maske kada ne govore, planiranje dodatnog čišćenja tokom pauza, postavljanje pleksiglasa ili druge mjere za obezbjeđivanje fizičke distance, kao i ljekarski pregled svih učesnika saslušanja.