latinica  ћирилица
21/06/2020 |  10:52 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

"Koridor života" - služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje (FOTO)

Kod spomen-obilježja na Dugoj Njivi služen je parastos za poginule srpske borce u proboju Koridora prije 28 godina.

Prethodno je povodom 28 godina od proboja koridora u manastiru na Dugoj Njivi Svetu arhijerejsku liturgiju služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Nakon parastosa položeni su vijenci na spomen-obilježje za 413 srpskih boraca.

Foto: RTRS

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Nakon parastosa, vijence su položili i delegacija Narodne skupštine, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i organizacije proistekle iz proteklog rata.

Vijence su položili i gradonačelnik Doboja Boris Јerinić, načelnici opština Modriča Mladen Krekić, Vukosavlje Borislav Rakić, Brod Ilija Јovičić.

Foto: RTRS

Proboj koridora bila je jedna od najhumanijih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njeno obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Foto: RTRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je ranije da je ovo bila humana bitka u kojoj Srpska nije imala izbora, jer je u okruženju bilo više od milion stanovnika tadašnje SAO Krajine i ovog dijela Srpske.

On je istakao da je ovo bila jedina bitka sa ofanzivnim karakterom koju je preduzela Vojska Republike Srpske preduzela u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a da su sve ostale bile odbrambene.

U proboju koridora Vojska Republike Srpske angažovala je Prvi krajiški i Istočnobosanski korpus, a bile su pridodate jedinice milicije SAO Krajine, ukupno 54.660 pripadnika, dok su na suprotnoj strani bile jedinice HVO-a i regularne Hrvatske vojske, od 20.000 do 25.000 vojnika.

Milunović je naveo da omjer snaga nije odgovarao vojnoj taktici, odnosno VRS nije imala je energičniom akcijom uspjela da razbije neprijatelja i oslobodi područje na pravcu napada.

U toj operaciji, naglasio je, poginulo je 879 pripadnika Vojske i policije Srpske i pripadnika jedinica SAO Krajine dok su pripadnici HVO-a i Hrvatske vojske imali 1.261 poginulog.

O proboju koridora snima se i dokumentarno-igrani film "Koridor" u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Radio-televizije Republike Srpske, Vojnofilmskog centra "Zastava film", odnosno Ministarstva odbrane Srbije.

Radnja filma započinje prelaskom hrvatske vojske preko Save, a onda onim što je uslijedilo, formiranjem logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibiji 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.