latinica  ћирилица
21/06/2020 |  13:14 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Proboj Koridora jedna od najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas na Dugoj Njivi kod Modriče da je obaveza Srba da obilježavaju dan proboja koridora, jednu od najvećih i najhumanijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je podsjetio da je do proboja koridora 1992. godine više od milion ljudi bilo u okruženju zbog čega Srbi nisu imali izbora nego da u ofanzivnoj operaciji izvrše proboj i spoje se sa maticom Srbijom.

Zato je, dodao je, ova bitka nazvana "Bitkom za koridor života". On je istakao da je ovo bila bitka i za odbranu zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije.

Milunović je podsjetio da su neprijateljske snage, koje su ovdje bile 1992. godine u okviru operativne grupe "Posavina", brojale od 20.000 do 25.000 vojnika, a stalno je djelovalo i tri do pet brigada iz Hrvatske.

- To pokazuju i njihovi gubici, gdje je od 1.261 poginulog neprijateljskog borca iz Hrvatske bilo njih 343, i to govori o tome ko je bio agresor, kao i 1995. godine kada su zapadnokrajiške opštine napadnute hrvatskim elitnim jedinicama - Prvom i Drugom gardijskom brigadom - rekao je Milunović.

Milunović je poručio da je obaveza Srba da slave pobjedu i da se prisjećaju poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu

- Pokušali su da nas strpaju u geto. Bebe su u nedostatku kiseonika umirale i pitanje je kakva bi naša sudbina bila da ovaj proboj nije izvršen - izjavio je novinarima Milunović, koji je danas prisustvovao centralnoj proslavi obilježavanja 28 godina od proboja koridora.