latinica  ћирилица
21/06/2020 |  13:43 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Pomen za 24 ubijenih Srba iz Ratkovića

Za 24 svirepo ubijenih Srba iz srebreničkog sela Ratkovići danas je služen parastos i položeno cvijeće kod spomen-obilježja povodom 28 godina od njihovog stradanja.
Parastos u Srebrenici - Foto: RTRS
Parastos u SrebreniciFoto: RTRS

Većina ubijenih bili su civili, među kojima i šest starih i bolesnih žena, koje su muslimanske snage iz Srebrenice i okoline pobile i masakrirale na današnji dan 1992. godine.

Preživjeli Srbi prisjećaju se da je oko pola pet ujutro počela pucnjava, urlikanje i lupanje metalnim predmetima sa svih strana oko sela, uz uzvike "Alahu, egber", "hvataj ih žive", "kolji redom - štedi municiju"...

Zahvaljujući jutarnjoj magli i dobrom poznavanju terena dio stanovnika uspio je da se sakrije i spasi od sigurne smrti gledajući iz šipražja kako muslimanski vojnici ubijaju članove njihove familije, komšije, pljačkaju i pale imovinu.

O tome šta su vidjeli i čuli rijetki preživjeli spremni su da svjedoče, jer za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, niko nije kažnjen.

Јake muslimanske snage u ranu zoru 21. juna 1992. godine, sa više strana su upale u udaljeno srebreničko selo Ratkoviće, gdje su svirepo ubijali žene, starce, slijepe i gluvonijeme, a potom ih spaljivali u njihovim kućama.