latinica  ћирилица
21/06/2020 |  17:41 ⇒ 22/06/2020 | 00:37 | Autor: RTRS

Srpska neće dozvoliti lociranje migranata na svojoj teritoriji

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su migranti ozbiljan problem u Srpskoj i da je stvar po pitanju njihove pojave urgentna.

- IK SNSD-a traži od Vlade da se po petka sačini plan aktivnosti mjera kako bi se reagovalo na činjenicu da je sve veći broj migranata u Srpskoj - rekao je Dodik.

Istakao je da je potrebno obezbijediti sigurnost ljudi jer postoji strah od migranata koji kako je rekao "treba da bude eliminisan".

- Srpska neće finansirati nikakve sabirne centre i neće dozvoliti njihovo lociranje na prostoru Srpske - rekao je Dodik.

Ponovio je da nema stacioniranja migranata na teritoriji Srpske.

 

- Potrebno je da se evidentiraju migranti u smislu toga iz koje zemlje dolaze i da se deportuju bez oklijevanja za šta je potrebno obezbijediti logistiku. Mislim da bi to donijelo dodatnu sigurnost svim ljudima BiH - poručio je Dodik.

On je ponovio da su neprihvatljivi zahtjevi pojedinih zapadnih institucija da se problem migranata rasporedi širom BiH.

"Zabrinuti smo zbog lociranja pojedinih migrantskih kampova u Federaciji BiH pokraj mjesta u kojima živi srpska zajednica, poput Petrovca. Zbog tog ugrožavanja potrebna je veća pažnja federalnih organa", rekao je Dodik.

On je ponovio, između ostalog, da je potrebno uvažiti autentično predstavljanje Srba, kao konstitutivnih, u federalnim institucijama.