latinica  ћирилица
22/06/2020 |  10:22 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Kotjelnikov: Strateški pristup u unapređivanju prava

Zamjenik predsjednika Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Kotjelnikov izjavio je danas Srni da u Srpskoj postoji opredjeljenje za strateški pristup u unapređivanju prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Kotjelnikov je naveo da je cilj Strategije za unapređivanje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Srpskoj od 2020. do 2024. godine, koja je u februaru usvojena u Narodnoj skupštini, dodatno unapređenje postojećih prava manjina u kulturi, obrazovanju na maternjem jeziku i informisanju.

- Cilj donošenja Strategije jeste i uključivanje pripadnika nacionalnih manjina u procese kreiranja javnih politika, kao i uspostavljanje kvalitetnije i efikasnije saradnje sa Vladom, organima i institucijama Republike Srpske - rekao je Kotjelnikov.

On je naglasio da je zaštita prava etničkih grupa i drugih manjina jedan od temelja ustavnog uređenja Republike Srpske.

Kotjelnikov je podsjetio da Republika Srpska ima zakonski okvir za zaštitu prava nacionalnih manjina prema najvišim standardima međunarodnog prava.

- Međutim, njegova dosadašnja primjena je pokazala da se nivo ostvarenih prava u praksi može podići na još viši nivo. Opšti cilj Strategije ogleda se i u kontinuiranom unapređivanju položaja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina - rekao je Kotjelnikov.