latinica  ћирилица
23/06/2020 |  14:17 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Đokić: Predviđena liberalizacija tržišta električne energije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da će usvajanje Prijedloga zakona o električnoj energiji imati za posljedicu liberalizaciju tržišta struje, odnosno uklanjanje barijera za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Liberalizacijom tržišta očekuje se ulazak na tržište novih privrednih subjekata što će se odraziti na javne prihode Republike Srpske, položaj zavisnih preduzeća koja posluju u okviru Mješovitog holdingaElektroprivrede Republike Srpske, te povećanje konkurentnosti i standarda usluga na unutrašnjem tržištu električne energije - rekao je Đokić u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

On je istakao da se zakonskim rješenjem uređuju ciljevi i način ostvarivanja elektroenergetske politike, te uslovi i način obavljanja elektroenergetskih djelatnosti.

- Ovim zakonom uređuju se nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u sektoru električne energije, način funkcionisanja i razvoja tržišta električne energije, prava i obaveze učesnika na tržištu, nadzor nad tržištem, zaštita kupaca električne energije, kao i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i druga pitanja od značaja za uređivanje elektroenergetske oblasti - naveo je Đokić.

On kaže da su zakonskim odredbama propisana prava i obaveze proizvođača električne energije.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević smatra da navedeno zakonsko rješenje nije dobro, jer postoji bojazan radnika u ovoj oblasti da će, ukoliko ne budu mogli ispoštovati obaveze, biti problem za proizvodna preduzeća.

- Ovim zakonskim rješenjem biće propisana budućnost elektroenergetskog sektora u Srpskoj. Položaj dva najveća proizvođača električne energije, a to su dvije termoelektrane - Ugljevik i Gacko je loš. Republika Srpska se veoma malo bavila njihovim razvojem što je nedopstivo i potrebno je hitno preduzeti mjere kako bi ova dva proizvođača opstala - rekao je Tepavčević u Narodnoj skupštini.

On napominje da je zakonskim rješenjem predviđeno poskupljenje struje, što je, kako je rekao, "svojinsko, a ne tržišno pitanje".