latinica  ћирилица
24/06/2020 |  10:50 | Autor: SRNA

Duniću tri i po godine za ratovanje u Siriji

Sud BiH osudio je Muharema Dunića na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.
Armen DŽelko (Foto:glassrpske.com) -
Armen DŽelko (Foto:glassrpske.com)

Sud BiH je ovu odluku donio juče nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. decembra 2019. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Muharem Dunić kriv je što je u avgustu 2014. godine sačinio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio sa drugim licima da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se terorističkoj organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Područje Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, napustio je preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju.

Tokom boravka u Siriji optuženi Muharem Dunić je, kako je navedeno u optužnici, za potrebe "Islamske države" učestvovao u ratnim aktivnostima koje podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja.

Dunić je tu ostao do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima te organizacije u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza.