latinica  ћирилица
24/06/2020 |  17:24 ⇒ 25/06/2020 | 08:22 | Autor: RTRS

Dodik: Predstavljati Srpsku u Moskvi - ponos i čast (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je predstavljanje Republike Srpske na Paradi pobjedi u Moskvi čast i ponos.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zahvaljujem predsjedniku Putinu na pozivu, a krajem godine planiramo da se opet vidimo i razgovaramo o našim bilateralnim odnosima - rekao je Dodik.

On je naglasio da se Srpska u Rusiji prepoznaje.

- Zna se za nju i osjeća se prijateljstvo prema srpskom narodu. Јedan od veterana je sjedio uz mene. Јedno mjesto ponosa, prezadovoljan sam. Čini mi se da je ovaj put bilo sa više pažnje i uvažavanja - naglasio je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je sa nestrpljenjem čekao izlazak srpskih gardista.

 - I ranije sam bio na paradama, ali ovo je bilo, čini se, nekako uzvišenije. Naježio sam se dok su marširali srpski gardisti, jer to su potomci pobjednika. Očekivao sam i gledao tamo negdje u daljini da vidim te momke, i našu zastavu - rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo i što je bio u prilici da položi vijenac na Spomenik neznanom junaku, ali i da minutu ćutanja posveti svim junacima koji su stradali zbog tuđe zlovolje, zločinačkog nagona i želje da dominiraju.

- Uvijek stradaju oni koji se brane i koji žele da imaju svoju slobodu. Srbi su poznati po tome što im je sloboda uvijek bila dominantan osjećaj i naučili smo kroz istoriju da samo tamo gdje imamo državu, a danas imamo dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju, možemo da imamo i osjećaj slobode - rekao je Dodik za RTRS.

On je izrazio uvjerenje da u Republici Srpskoj postoji dominantan osjećaj slobode srpskog naroda i želje da to bude još bolje i uspješnije.

Govoreći o svečanom prijemu kod predsjednika Ruske Federacije, Dodik je izrazio zadovoljstvo što je imao čast da sjedi pored predsjednika Putina, dodavši da je razgovarano o globalnim izazovima kao što su pandemija virusa korona i terorizam.

- I ovdje u Rusiji, kao i širom svijeta, opasnost predstavlja pandemija, koja ne jenjava i koja se vraća, te stavlja pred sve nas potrebu da se posebno posvetimo tome. Vjerujem da će Rusija među prvim zemljama u svijetu uspjeti da dođe do lijeka i veoma je važno da se to što prije učini - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je danas slika svijeta potpuno drugačija, nego što je to bilo prije deset godina, te da je dominantan osjećaj da je svijet u neredu.

- Nismo navikli da gledamo svakodnevno umiranje ljudi u najvećim zemljama svijeta, kao što je Amerika, Italija, Španija, Švedska, koje se na svoj način bore protiv toga. U tome svemu, mi, kao mala zemlja, preduzimali smo mjere koje smo mogli i učinili sve da što bolje prođemo u borbi protiv pandemije - rekao je Dodik.

Kada je riječ o terorizmu kao globalnom problemu, Dodik je upozorio da se ova opasnost BiH i Republici Srpskoj provlači kroz pojavu migranata.

On je najavio da će prvo što će učiniti kada se vrati u Banjaluku da pokuša da nemetne ovu temu i da bez oklijevanja traži da se migranti izbace iz BiH.

- Za njih ne možemo da pravimo politike smještaja. To je neprihvatljivo i Republika Srpska je rekla da to neće da dozvoli, jer to nije samo stvar humanitarog karaktera, imajući u vidu da se za vrijeme njihovog boravka u lokalnim zajednicama gdje borave dešavaju napadi na lokalno stanovništvo, te da i među njima postoje sukobi - pojasnio je Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpski previše da se bavi tim pitanjem, te da je najjednostavnije da se vrate tamo odakle su došli.

- Nismo mi zvali te migrante. Evropa je otvorila taj proces iz svog egoizma da što je više moguće pribavi jeftine radne snage za svoju industriju, koju razvija - rekao je Dodik.

Na Crvenom trgu, u Moskvi, danas je, uz stroge epidemiološke mjere zbog virusa korona, održana vojna Parada povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu. Svečanosti je osim Dodika prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.