latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:51 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Majkić: Bošnjaci opstruišu međunarodnu policijsku razmjenu podataka

Povlačenje potpisa ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare sa važnog sporazuma o saradnji BiH i Evropola predstavlja pokušaj decentralizacije operativne policijske saradnje, i to da kontakt tačka bude Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja za to nije nadležna, ocijenila je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

- Stalno traje insistiranje da kontakt tačka bude tu, a ne Ministarstvo bezbjednosti. To je svjesno opstruisanje međunarodne policijske razmjene podataka iako je BiH u krajnje složenoj bezbjednosnoj situaciji. Ovo je poruka svima da Bošnjaci ono što jednog dana dogovore, sutradan i povuku. Ovo je poruka i međunarodnoj zajednici i Evropolu ko ne želi da riješi pitanje operativne saradnje između policijskih agencija - rekla je Majkićeva za Glas Srpske.

Operativni i strateški sporazum o saradnji sa Evropolom, koji je BiH potpisala još 2016, u februaru naredne godine ratifikovali su Evropski parlament i parlament BiH, čime je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Potpisivanju su prethodili pregovori u sjedištu Evropola u Hagu, a u pregovaračkom timu su bili, prema riječima sagovornika Glasa Srpske, predstavnici svih policijskih organa u BiH, uključujući i MUP FBiH.

Ostalo je da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara donese instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju zajedničke kontakt tačke, što je zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Јović, zbog upražnjene pozicije ministra, i uradio prošle sedmice, neposredno nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Iz Ministarstva je nakon sastanka sa Satlerom 17. juna saopšteno da su apostrofirani i podržani svi idući koraci ranije dogovorene saradnje sa Evropolom, koji su bili godinama u zastoju, a odnose se na potpisivanje instrukcije o pitanjima od značaja za sprovođenje tog sporazuma, slanje oficira za vezu iz BiH u sjedište Evropola u Hagu, kao i druga tehnička pitanja o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke, kao što je preseljenje opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u prostorije Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Reagovanje Čampare uslijedilo je dva dana kasnije i on je u dopisu, koji je u posjedu "Glasa Srpske", a koji je poslao na nekoliko adresa, među kojima je i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, te Delegacija EU u BiH, konstatovao da Sporazum o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke iz 2018. godine nikada nije ni potpisan od svih nadležnih, te da nije ni stupio na snagu.

- Imajući u vidu da se sporazum ne može smatrati zaključenim i da ministar, sve i da je potpisan, ne može sam donijeti instrukciju o pitanjima od važnosti za sprovođenje bez saglasnosti nadležnih organa, povlačim potpis - naveo je Čampara.

Izvor Glasa Srpske tvrdi da je Јović donio potrebnu instrukciju da bi sve postalo operativno, ali se Čampara sada usprotivio.

- Oni hoće da kontakt tačka bude Direkcija, a postoji opravdana bojazan da bi, u tom slučaju, moglo da dođe do selekcije informacija, odnosno da daju one za koje smatraju da treba daju ili žele - istakao je sagovornik Glasa Srpske.

O uspostavljanju zajedničke kontakt tačke bilo je riječi i u aprilu 2018. godine kada je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara bio Dragan Mektić. U jednom saopštenju je navedeno da je, nakon sastanka na kojem su bili i ministri unutrašnjih poslova Srpske i FBiH Dragan Lukač i Aljoša Čampara, dogovoreno da se kontaktna tačka uspostavlja u Ministarstvu.