latinica  ћирилица
25/06/2020 |  10:41 ⇒ 10:41 | Autor: SRNA

Drecun: Tači i Veselji htjeli da u Vašingtonu trguju sklanjanje sa optužnica

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je Specijalno tužilaštvo za zločine OVK sada objavilo optužnice protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija jer je došlo do saznanja da će oni tokom boravka u Vašingtonu 27. juna pokušati da trguju da bi bili sklonjeni sa njih.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

- Zato je Specijalni sud preduzeo korak da upozori javnost i odsjekao manevarski prostor bilo kome ko bi htio da prihvati trgovinu - rekao je Drecun.

On je naveo da prijedlozi optužnica protiv Tačija i Veseljija nisu od juče, već od prije nekoliko mjeseci i da je u toku proces potvrđivanja od sudije za prethodni postupak.

- Ako ih on potvrdi, imaćemo procesuiranje - rekao je Drecun za RTS i dodao da se do sada nije znalo ko je na optužnici i za šta se tereti i da je Specijalno tužilaštvo za OVK te informacije skrivalo i u kontaktu sa radnom grupom Beograda.

- Mislim da je Specijalno tužilaštvo stavilo tačku na pokušaj Tačija i Veseljija da istrguju po principu "mi nećemo da gonimo srpske zločince, ne možete ni vi naše teroriste iz OVK". Tači i Veselji tako izostaju sa optužnica, prekida se priča - smatra Drecun.

Drecun je poručio da Srbija neće ni po koju cjenu da trguje žrtvama.

- Oni moraju da budu procesuirani. Mi smo sve učinili što smo mogli kao radna grupa da dostavimo materijale u kojima su podaci o krajnje neljudskom postupanju - o odsjecanju glava, paljenju živih i ranjenih ljudi, silovanju, ubijanju žena sa 17, 20 uboda nožem - rekao je Drecun.

On je istakao da će to objelodaniti jer domaća javnost mora da sazna kakve zločine je počinila teroristička OVK.

- Toga se oni najviše plaše, da će se razvijati nepovoljno po njih, a povoljno po istinu. Niti je bila čista borba, niti je bila borba za slobodu. To je bila zločinačka organizacija koja je htjela potpuno da ukloni Srbe sa Kosmeta i oni to nastavljaju - rekao je Drecun.

Drecun je zaključio da su bivše vođe tzv. OVK, a sada politički prvaci samoproglašenog Kosova, kukavice jer, umjesto da izađu na sud i dokažu da su nevini, oni se kriju.

Specijalno tužilaštvo u Hagu juče je saopštilo da je podiglo optužnicu protiv aktuelnog predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija za gotovo 100 ubistava.

Odmah po objavi Tači je saopštio da neće ići na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 27. juna, koji je organizovao specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti takođe je objavio da, zbog situacije koja je nastala zbog podizanja optužnice Specijalnog tužilaštva, ne ide u Vašington.