latinica  ћирилица
25/06/2020 |  11:33 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

U Srpskoj 62 nova slučaja virusa korona

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, izvršeno je testiranje 375 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 62 osobe.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

U pitanju je 17 lica iz Banjaluke, po šest iz Prijedora i Zvornika, pet iz Srpca, četiri iz Teslića, po tri iz Kozarske Dubice, Kotor Varoši i Mrkonjić Grada, po dva u Modriči, Doboju i Laktašima, te po jedno iz Ljubinja, Foče, Milića, Vlasenice, Јezera, Ugljevika, Trebinja, Prnjavora i Kneževa.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske saopšteno je da je u Republici Srpskoj do sada potvrđeno 2.037 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 121 osoba kod kojih je potvrđen test na ovaj virus.

Do sada su se oporavile ukupno 1.294 osoba, a testirano je ukupno 35.326 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 117, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 44, a u opštim bolnicama 73.

Ukupan broj lica kod kojih je test SARS-CoV-2 pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 174.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 1.773 osoba, a nadzor je završen kod 36.464 osobe, navedeno je u saopštenju Instituta. 

V.d direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da novozaraženi imaju blažu kliničku sliku, ali je neizvjesno kakva će ona biti ubuduće.

On je istakao da je pogoršana epidemiološka situacija i da je neophodno pridržavanje propisanih mjera da bi ostala pod kontrolom.

Zeljković je naveo da je primjetno nepoštovanje propisanih mjera, prije svega držanja fizičke distance i pravilnog nošenja maske, apelujući na građane da se strogo pridržavaju mjera.

Epidemiolog Јelena Dević Đaković rekla je da zdravstveni sistem nije opterećen.