latinica  ћирилица
25/06/2020 |  11:46 | Autor: SRNA

Čolak: Potrebno sistemski mijenjati neke stvari

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da je u Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, koji je dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, previše stvari kojima se ništa ne rješava i koje nije moguće uklopiti u ovakav pravni sistem, navodeći da su potrebne sistemske promjene.
Bariša Čolak - Foto: RTRS
Bariša ČolakFoto: RTRS

- Previše je stvari koje nije moguće uklopiti u ovakav pravni sistem, bez obzira na to šta mislimo o radu VSTS-a. Smjenjivati kompletan VSTS na ovaj način nije dobro. Izvještaj o radu sa razlogom nije prihvaćen. Mi na ovakav način ne možemo rješavati stvari. Ne znam kako je nekome palo na pamet da se na ovakav način predlaže smjena cijelog VSTS-a. Mislim da moramo ići na to da mijenjamo Zakon o VSTS-u - izjavio je Čolak Srni.

On je ukazao da su i datumi koji su stavljeni u prijedlog davno prošli.

Prema njegovim riječima, VSTS je zamišljen kao regulatorni organ na nivou BiH koji ima ovlaštenja ne samo za nivo BiH, već i cijelu cijelu BiH kada je riječ o sudijama i tužiocima, a zakon je precizirao kako prestaje mandat pojedinom članu ili članovima VSTS-a.

- Sistemski treba mijenjati neke stvari, jer mijenjati osobu A osobom B, a u ovom slučaju se riječ o cijelom Savjetu, ništa se nije promijenilo. Nismo promijenili način izbora, nismo promijenili njihovu odgovornost, što je možda najvažnije. Njima je zadataka uspostavljanje profesionalnog pravosuđa  - naglasio je Čolak.

On je konstatovao da se to ne može napraviti ako zakonom ne bude utvrđena njihova odgovornost.

- Nažalost, mi kao zakonodavno tijelo nemamo tu ulogu. Volio bih da je zakonodavac propisao takvu mogućnost i nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti novi zakon o VSTS-u ili izmijenjeni zakon, kojim će se jasno pozicionirati svačija odgovornost, pa i VSTS-a - rekao je Čolak.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa protiv i dva glasa za dala je negativno mišljenje na Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

Komisija je konstatovala da ovaj zakonski prijedlog nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.