latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:19 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Ultraljubičasto zračenje može da uništi 99,9 odsto virusa

Male količne ultraljubičastog zračenja, poput onog koje dolazi sa raznih uređaja postavljenih na zidovima, mogu uspješno da unište virus korona ako ga ima u vazduhu, prenosi portal "Sajentifik riports".
Ultraljubičasto svjetlo (ilustracija) -
Ultraljubičasto svjetlo (ilustracija)

- Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je 99,9 odsto virusa izloženih njegovom djelovanju - ističe doktor Dejvid Brener, rukovodilac naučnog tima koji je napravio studiju o ovom istraživanju.

Naučnici su raspršili čestice virusa ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno.

U ovom eksperimentu naučnici su prvo koristili virus koji izaziva običnu prehladu. Međutim, u naknadnim studijama, koje još traju, utvrđeno je da je i virus korona, koji izaziva kovid-19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom.

Postoji ideja da se u javnim prostorima postave zidni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla koji bi stalno uništavali mikrobe, a među njima virus koji izaziva kovid-19, te da se tako ograniči njegovo širenje, objašnjava Brener.

U skladu sa tom idejom, proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju proizvodnju takvih uređaja.

Naučnici navode da ultraljubičasto svjetlo nije alternativa za maske i mjere socijalnog distanciranja, već dodatno "oružje" u borbi protiv kovida-19.