latinica  ћирилица
25/06/2020 |  13:04 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Najmanje 80 novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se nastavlja rast broja novozaraženih virusom korona, a u protekla 24 časa potvrđeno je najmanje 80 novooboljelih osoba.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Najviše zaraženih je u Osječko-baranjskoj županiji - čak 40 novih slučajeva.

U Zagrebu je novooboljelo 28 osoba, u Primorsko-goranskoj županiji 10, Zadarskoj četiri, Zagrebačkoj tri i po jedna osoba u Istarskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičkoj i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Virus korona je "ušao" i u neke zagrebačke bolnice.

U Kliničko-bolničkom centru u Zagrebu specijalizant iz zapadne Slavonije pozitivna na virus, dok su svi njeni kontakti, rekao je direktor negativni su na koronavirus, rekao je direktor ove ustanove Mario Zovak.

U psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Zagrebu zaražene su četiri medicinske sestre i 16 pacijenata.

Igor Filipčić, direktor ove bolnice, rekao je za HRT da je na virus pozitivno pet osoba, a 30 ih je u samoizolaciji. Oboljeli imaju blage simptome, a obavljeno je 60 testiranja. Zbog sumnje na kontakte te potrebe nadzora ostalih odjeljena, testirano je još 60 bolesnika.

Zaražena je i jedna doktorka sa Oftalmologije Kliničke bolnice Dubrava.

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić istakla je da situacija bila dobra dok su mjere zaštite bile na snazi, ali da je ljudskoj prirodi da se opusti, čim joj se učini da opasnost prestaje.

- A čim se ljudi opuste, virus nađe svoj prostor da bi preživio. Njemu treba gušća populacija i bliži kontakt da bi preživio - upozorila je Markotićeva.

Ona je naglasila da je nošenje maski obaveza i da će se morati kažnjavati oni koji se ne pridržavaju te odredbe.