latinica  ћирилица
25/06/2020 |  14:09 | Autor: SRNA

Pao Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.
Sarajevo-Dom naroda-sjednica - Foto: SRNA
Sarajevo-Dom naroda-sjednicaFoto: SRNA

Tokom rasprave o mišljenju Komisije delegat u Domu naroda Dušanka Majkić /SNSD/ rekla je da niko nije konsultovan prilikom izrade ovog zakonskog prijedloga.

- Znamo ko je konsultovan iza pozornice, ali nije konsultovan onaj ko je nadležan. Komisija je danas ustanovila da Prijedlog nije u skladu sa Ustavom, da nema pravni osnov, znači nema nijednog uslova da bi ovakav prijedlog bio usvojen - rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je SNSD jasno poručio da svi zakoni koji donese takozvana "Adilova grupa" u Predstavničkom domu nikada neće dobiti podršku.

- To dobro znaju oni koji sprovode te aktivnosti. Nemojte na silu za nešto glasati u Predstavničkom domu, neće proći u Domu naroda - poručila je Majkićeva.

Ona je pojasnila da reforma pravosuđa podrazumijeva mnogo više od smjene pojedinih članova VSTS-a, te da se time treba ozbiljno pozabaviti, a ne da bude onako kako nekima odgovara.

- To nije reforma pravosuđa, jer da jeste, sada bi komisija koja je formirana intenzivno radila na tome i mi bismo imali ishod - istakla je Majkićeva.

Ona je upitala da li igdje postoji slučaj kao što je u BiH da o reformi pravosuđa odlučuje lice protiv kojeg se vodi krivični postupak?

Majkićeva je na optužbe kojima je delegat Mladen Bosić /SDS/ za stanje u pravosudnom sistemu optužio SNSD i Vladu Republike Srpske, jer, kako je rekao, nije htjela da imenuje kandidata u radnu grupu koja bi se bavila donošenjem novog zakona o VSTS-u - upitala zašto to nije urađeno u ranijem sazivu.

- Zašto tada niste izvršili reformu pravosuđa? Sada napadate bez ijednog argumenta. Mi ćemo uskoro imati argumente ko opstruiše donošenje novog zakona o VSTS. Sad smo u poziciji da samo treba skloniti one koji ne dolaze iz bošnjačkog naroda. Što ne presijekoste kad ste mogli i u vrijeme kada je trebalo? - rekla je Majkićeva.

Ona je rekla da je SNSD pokazao praktičnim primjerom da se novi zakon o VSTS-u donese, te da nema nijednog razloga da SNSD bude prozivan da vrši opstrukcije.

Bosić je rekao da oni kojima odgovara sadašnji sastav i rad pravosudnih institucija i sistema, logično, neće podržati reforme.

- Ako ne funkcioniše jedan od tri stuba vlasti u zemlji, nema napretka. Јedini način da se to promijeni jeste da se ljudi koji su na vrhu ovog sistema promijene - rekao je Bosić.

On je naveo da je prije dvije godine na vanrednoj sjednici oba doma usvojen zaključak kojim je od Ministarstva pravde u Savjetu ministara traženo da donese zakon o VSTS-u, ali da do danas nije urađeno ništa.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Bariša Čolak, koji je i predsjedavajući Ustavnopravne komisije koja je danas dala negativno mišljenje na Prijedlog zakona, objasnio je da bi Komisija davanjem pozitivnog mišljenja potpuno izmijenila sastav pravosuđa, što je, kako je rekao, nedopustivo.

- To ne smijemo napraviti. Slažem se da treba napraviti reforme, ali ne na ovaj način. Nadam se da ćemo ubrzo imati prihvatljiv prijedlog novog zakona o VSTS-u - rekao je Čolak.

Delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović /SNSD/ rekao je da Bosićeve konstatacije da SNSD opstruiše reforme i negativno utiče na pravosudni sistem nisu ni korektne, ni demokratske, niti civilizovane.

On je poručio da se treba skoncentrisati na donošenje novog zakona o VSTS-u, jer ovim predloženim smjenama problem u pravosuđu ne bi bio riješen.

- Ne mogu prihvatiti da ovaj zakon prođe, a da nema nijednog suvislog obrazloženja. Neusvajanje izvještaja o radu VSTS-A za 2017. godinu - to nije valjan razlog, jer nije usvojen ni izvještaj za 2015, ni 2016 - podsjetio je Nović i dodao da parlament o radu VSTS-u ne usvaja, nego prima k znanju.

On je upitao zašto ne budu smijenjeni i svi direktori agencija čiji izvještaji nisu usvojeni, a koji loše rade.

- Svi držite svoje. Hajde stisnite, pa smijenite direktora neke agencije - rekao je Nović.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović rekao je da pravosudni sistem u BiH nije ni nezavisan niti profesionalan, ali da bi trebalo gledati šta EU očekuje, jer je uložila milione u reforme pravosudnog sistema.

- Evropska komisija je upozorila da bi mogla i zaustaviti finansiranje reforme pravosudnog sistema - naveo je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić rekao je da mržnja prema SNSD-u i Miloradu Dodiku neće donijeti ništa dobro, te je pozvao da se to izbjegava jer nikome neće biti dobro.

- Situacija u pravosuđu je ogledalo neuređenog sistema. Nema revolucionarnih rješenja, mora postojati evolutivni put. Sistemska rješenja znače da institucije koje su zadužene naprave odgovarajuća rješenja. Šta mi radimo, mi ih osporavamo - poručio je Špirić.

On je rekao da postoji izjašnjenje Vlade Republike Srpske u kojem jasno piše reforma - da, a parcijalne izmjene - ne.

- Ističemo da nismo saglasni sa parcijalnim rješenjima. To je stav Vlade Republike Srpske - naglasio je Špirić.