latinica  ћирилица
25/06/2020 |  15:46 | Autor: SRNA

Špirić: Vlada Srpske je za reformu pravosuđa, ali nije za selektivna rješavanja

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo za reformu pravosuđa, ali ne i za selektivna rješavanja, jer to neće riješiti izazove u pravosudnom sistemu BiH.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Reforma pravosudnog sistema je strateška reforma u BiH i kada je činjen prvi korak bile su teške političke debate i taj prvi korak je napravljen - rekao je Špirić novinarima u Sarajevu nakon sjednice Doma naroda parlamenta BiH.

On je naglasio da sve dok traje dijalog između Evropske komisije i BiH treba otvoriti političku debatu o svim otvorenim pitanjima i pronaći validna zakonska rješenja.

- Mi smo delegati iz Republike Srpske i ja sam danas pozvao sve delegate da ne ignorišu stavove ostalih nivoa vlasti koji imaju svoju ulogu u pravosudnom sistemu. To su Republika Srpska, Federacija BiH /FBiH/ i distrikt Brčko - pojasnio je Špirić.

On je rekao da je izmjenama zakona, koje su predviđale prestanak mandata Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ u sadašnjem sastavu, namjera predlagača bila da se obezbijedi novo kadrovanje u pravosudnim institucijama.

- To znači da bi od pravosuđa trebalo napraviti politički plijen, a to nije reforma pravosudnog sistema. To bi napravilo anarhiju u pravosudnom sistemu i mislim da je ovo okidač da se prizove neko drugi da sprovodi reformu pravosuđa u BiH - smatra Špiruć.

On je ocijenio da oni koji su predložili takve izmjene Zakona o VSTS-u žele da pravosuđe bude pod njihovim uticajem.

"Ako je samo problem kadrovanje u pravosudnom sistemu nećemo riješiti ništa. Zakon o reformi pravosudnog sistema ne tiče se samo ko će biti predsjednik VSTS-a, Tužilaštva i Suda BiH. Svi oni koji to predlažu pokazuju dozu posesivnosti prema kadrovanju", ponovio je Špirić.

Špirić je naglasio da pravosudni sistem u BiH mora biti politički nezavisan.

- Posebno mi se nije dopala mržnja sa kojom se prilazi reformi, koju pojedini delegati ispoljavaju. Mržnja ne može biti ulaz u bilo koju reformu i zato sam danas pozvao kolege da poštujemo jedni druge i da vidimo na koji način možemo dolaziti do dobrih rješenja - poručio je Špirić.

Odgovarajući na pitanje kako je pravosudni sistem u BiH nezavisan ako predsjedavajući VSTS-a Milan Tegeltija prisustvuje sjednicama tijela SNSD-a, Špirić je rekao da Tegeltija nije pravosudni sistem BiH.

- Јuriš na Milana Tegeltiju neće riješiti nijedno pitanje. Reforma pravosuđa nije Milan Tegeltija, VSTS nije pravosuđe BiH - naglasio je Špirić.

Špirić nije želio da komentariše budžet BiH za ovu godinu, koji će sutra biti na sjednici Predsjedništva BiH, navodeći da će o tome govoriti kada se budžet nađe na sjednici Doma naroda kojim će on tada predsjedavati.

- Vjerujem da će taj okvir budžeta biti usvojen u Predsjedništvu i da ćemo imati priliku da o njemu raspravljamo - rekao je Špirić.

On je ponovio stav SNSD-a da budžet treba biti usvojen u institucijama BiH.

- Znam da postoje nezadovoljstva i nikada nije bilo apsolutno zadovoljstvo svim stavkama. Mislim da ovaj okvir budžeta dozvoljava da svi na neki način budu zadovoljni - rekao je Špirić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je danas negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa protiv i dva glasa za dala je negativno mišljenje na taj prijedlog, konstatujući da nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.