latinica  ћирилица
25/06/2020 |  17:22 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Ambasadori Amerike, Velike Britanije i EU traže dijalog od svih strana

Ambasador SAD u Crnoj Gori DŽudi Rajzing Ranke pozvala je sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog, da izbjegnu nasilje po svaku cijenu i zajedno rade na uspjehu predstojećih izbora u Crnoj Gori.

Rajzingova se oglasila na svom Tviter nalogu povodom jučerašnjih sukoba građana i policije u više crnogorskih opština.

Ona je navela da su slobodni, pošteni i takmičarski izbori temelj demokratije.

Istim povodom oglasila se i ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp koja je izrazila zabrinutost zbog sinoćnjih događaja.

- Veoma je važno da se protesti odvijaju mirno i u skladu sa zakonom, a da je reakcija vlasti proporcionalna - navela je Kempova na Tviter nalogu.

EU je pozvala političke aktere u Crnoj Gori da pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine zakona, kao i političku zrelost da samostalno pronađu održivo rješenje kroz duh uzajamnog poštovanja.

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da EU pažljivo prati kretanja u Crnoj Gori, posebno u opštini Budva.

- U tom kontekstu pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine zakona - objavila je Pisonero na svom Tviter nalogu.

Prema njenim riječima, sve eventualne povrede zakona trebalo bi da rješavaju nadležne domaće vlasti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim standardima.

- EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine zakona i demokratskih principa i političku zrelost da samostalno pronađu održivo rješenje za trenutnu situaciju kroz duh uzajamnog poštovanja - zaključila je Pisanero.