latinica  ћирилица
25/06/2020 |  17:35 | Autor: SRNA

"Zadovoljstvo zbog zaključaka VSTS-a"

Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH usvojila je zaključak u kojem osuđuje izjavu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije od prošle sedmice koja se odnosila na saradnju nosilaca pravosudnih institucija BiH sa Istražnom komisijom, a izrazila zadovoljstvo jučerašnjim zaključcima VSTS-a, za koje je navedeno da su u suprotnosti sa tom izjavom i da se njima zabrana otklanja.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Komisija je izrazila zadovoljstvo da su joj podršku dale Ambasade SAD u BiH i Misija OEBS-a u BiH, te navela da ostvaruje dobru saradnju sa svim institucijama, od kojih je, kako je rekao predsjedavajući Damir Arnaut /Naša stranka/, zatražila materijale.

Za narednu sjednicu Komisije koja će biti održana u četvrtak, 2. jula, pred članovima bi trebalo da se nađu direktori Agencije za prevenciju korupcije i Agencije za javne nabavke i sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević, dok će sudija Suda BiH Branko Perić biti pozvan da svjedoči pred Komisijom 6. jula.

- Komisija nije namjeravala da se bavi konkretnim predmetima i od samog starta smo to podržavali - naveo je Arnaut.

Član Komisije Zukan Helez rekao je da Komisija nikada nije rekla da će ulaziti u određene predmete, ali da imaju pravo da pitaju zašto je zaustavljena istraga o ubistvu Јoze Leutara, koja traje decenijama, kao i zbog čega je obustavljna istraga u slučaju Pavlović banke i zašto je "pao predmet `Pandora`"?

Član Komisije Borislav Borenović /PDP/ tvrdi da otpor prema ovoj komisiji "dokazuje veliki strah" od njenih rezultata i strah od "efikasnog" pravosuđa u BiH.

Na pitanje da li ta komisija ima pravo da raspravlja o pravosuđu u Republici Srpskoj s obzirom na činjenicu da su pozvali Blagojevića, koji je sudija Okružnog suda u Banjaluci, Borenović je rekao članovi Komisije utvrđuju "činjenično stanje u pravosudnim institucijama BiH".

- Pravosuđe je kompleksno, naša obaveza je da pitamo. Svaki sudija zna granicu do koje treba da ide", rekao je Borenović.