latinica  ћирилица
25/06/2020 |  18:00 | Autor: SRNA

Objavljene nove optužbe protiv Asanža

Ministarstvo pravosuđa SAD objavilo je danas optužnicu kojom osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža tereti da je pokušavao da vrbuje hakere na konferencijama u Evropi i Aziji koji bi mu mogli osigurati stranicu sa povjerljivim informacijama i da se udruživao sa članovima hakerskih organizacija.
DŽulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com) -
DŽulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com)

U optužnici nema dodatnih optužbi sem 18 tačaka koje je Ministarstvo pravosuđa otpečatilo prošle godine, ali tužilaštvo ističe da ukazuje na napore Asanža da dobije i objavi povjerljive informacije što je osnov krivične prijave sa kojom se već suočava.

Osim vrbovanja hakera, optužnica tereti Asanža i za udruživanje sa članovima hakerskih grupacija poznatih kao "LulzSek" i "Anonimus".

Tužilaštvo tvrdi da je Asanž sarađivao i sa sedamnaestogodišnjim hakerom koji mu je dao informacije ukradene iz banke i da je dao direktivu da mu ukrade dodatni materijal, uključujući audio-snimke višerangiranih zvaničnika administracije.

Asanžov advokat Beri Polak rekao je da "neumorno državno gonjenje DŽulijana Asnža predstavlja opasnu prijetnju po novinare bilo gdje i po prava javnosti".

- Današnja optužnica je novo poglavlje u naporima američke Vlade da uvjeri javnost da je njihov progon Asanža zasnovan na nečemu drugom sem objave istinite informacije - naglasio je Polak, dodajući da optužnica tereti Asanža za kršenje Zakona o špijunaži na osnovu objava "Vikiliksa" kojim su objelodanjeni ratni zločini koje je izvršila američka administracija.

Asanž je uhapšen prošle godine nakon što je izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje se sklonio kako bi izbjegao deportaciju u Švedsku zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Osnivač "Vikiliksa" bori se protiv deportacije u SAD gdje bi se suočio sa optužbama za špijunažu povezanim sa objavljivanjem dokumenata 2010. godine o operacijama američke vojske u Avganistanu i Iraku.

On se suočava sa zatvorskom kaznom u trajanju od 175 godina ukoliko bi bio proglašen krivim.