latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:14 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Pogoršana epidemiološka situacija; Neophodno pridržavanje propisanih mjera (VIDEO)

Epidemiološka situacija u Srpskoj je pogoršana, potvrdio je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Virusom korona zaražene su još 62 osobe, koje imaju blažu kliničku sliku, ali je neizvjesno kakva će ona biti ubuduće.
Virus korona - Foto: ilustracija
Virus koronaFoto: ilustracija

Neophodno je da se građani pridržavaju propisanih mjera da bi trenutno stanje ostalo pod kontrolom.

U posljednja 24 časa u Srpskoj je testirano 375 osoba na virus korona, a pozitivna su bila 62 slučaja. Najviše pozitivnih lica je iz Banjaluke - njih 17. Novozaraženi su, uglavnom, mlađe i srednje životne dobi.

Epidemiolog Јelena Đaković Dević je navela da je u Prijedoru i Zvorniku registrovano po šest slučajeva, u Srpcu pet, Tesliću četiri, po tri slučaja evidentirana su u Kozarskoj Dubici, Kotor Varošu i Mrkonjić Gradu, po dva u Doboju, Modriči i Laktašima, te po jedan u Ljubinju, Foči, Milićima, Vlasenici, Јezeru, Ugljeviku, Prnjavoru, Trebinju i Kneževu.

Novozaraženi imaju blažu kliničku sliku, ali je neizvjesno kakva će ona biti ubuduće. Zbog toga iz Instituta poručuju da je neophodno pridržavanje propisanih mjera. Primjetno je nepoštovanje propisanih mjera, prije svega, držanja fizičke distance i pravilnog nošenja maske.

- Preporuka Instituta je da se maske nose i na otvorenom prostoru, ako je riječ o brojnijem okupljanju. Neophodna je pravilna i redovna dezinfekcija, kao i pojačana lična higijena, prvenstveno pranje ruku - naglasio je Branislav Zeljković.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović istakla je da se prati epidemiološka situacija, ali da ne da vjeruje da će biti vraćene na snagu početne mjere za suzbijanje epidemije, poput policijskog časa i ograničenja kretanja.

- Teško je sada govoriti o tome da li ćemo vraćati neke od onih mjera koje su bile potrebne u periodu kada je izbila epidemija, kada smo imali veliki broj teških slučajeva zaraze koji su završavali na respiratoru ili sa teškom kliničkom slikom - rekla je Željka Cvijanović.

Zeljković je naveo da su građani poštovali mnogo restriktivnije mjere koje smo imali u prethodnom periodu, te da ne vidi razloga zašto se sada ne poštuju ove mnogo jednostavnije. Naglasio je da se testovi na virus korona u Institutu rade na svjetski priznatim uređajima i metodama. Kaže da ga rade i svjetski priznati stručnjaci, zbog čega nije jasno zašto bilo koja zemlja u Evropi dovodi u pitanje validnost tih testova.